Test av VikboVändan

VikboVändan. Tänk dig Vikbolandet i sommarskrud. Blomstrande ängar. Vinden susar över fälten. Solen värmer sådär lite lagom. Betande djur. Eller så ställer du klockan på 05:00 en aprilmorgon för att reka rundan tillsammans med Elmina. Utan de tidigare nämnda inslagen. Men det spelar ingen roll. Att springa en runda ihop. Vår runda ihop. Det är kvalitetstid. Big time. Och Vikbolandet. Det är fint året om. För er som inte vill läsa allt detta – kolla på filmen i slutet av detta inlägg som tar er med längs rundan.

Vi ställde upp oss på den tänkta startlinjen utanför ICA Supermarket i Östra Husby. Tryckte igång klockorna och drog iväg. Jag är van vid rundor av denna längd men förutom sina sex marathon hade Elmina bara varit över maradistansen två gånger. Då kan det vara värdefullt att fylla på med energi. Hon hade dock inte ätit frukost då magen gärna krånglar för henne den tiden på dygnet. Hon hade istället planerat att gå på bars och energidryck. Problemet var att den buffén stod kvar på hennes köksbänk inne i stan. Jag hade tre dextrosol åt henne. Vi drog iväg.

Som tur är bor hennes föräldrar längs sträckan. Men innan dess passerade vi diket vid fem kilometer där vi kommer att lägga ut en dunk vatten åt er om sommardagen blir varm den 11 augusti. Efter 10 km kom vi till Gisselö där föräldrarna bor. Hon sprang in och fick med sig polkagrisar och tranbär. Det kan driva den bäste löpare vidare. Jag hängde kvar vid gårdsbryggeriet. Precis, ni som var varit med innan, detta är nytt för i år. Här kommer vi ha en station efter 10 km med spännande utbud.

Vidare sprang vi över ett fält. Några hundra meter. Så ni med racercykel kanske får leda cykeln, men det kommer gå fint. Nu ingen gröda, men vi får se vad det växer i augusti. Ut igen på asfaltsvägen och vidare höger på den vanliga sträckan. Snart förbi Hageby där Veronika fixar fin support, bland annat med mina chokladbollar som jag rullar lagom till loppet. Vi tog några tranbär istället. Jobba på. Vid nästa stopp blir det hembakta bullar och saft åt er.

Fast innan dess springer man förbi den vackra rosa kyrkan i Östra Ny. Där får ni inte glömma att njuta en stund. Blev inga bullar och saft för oss under denna tur men väl några polkagrisar vid den gamla brandstationen som numera enbart fungerar som garage. Faktum är att den inte är större än ett medelstort garage. När vägen svängde höger saknade vi RÅ som i sommar står och bjuder på juice. Rödbeta. Blåbär. De har mycket gott i sitt sortiment som gör en stark. Sådant man kan behöva inför den sega backen som nu börjar. Den ser inte mycket ut för världen. Men med trötta ben får man kämpa på.

Men nu börjar de spännande gårdsbesöken. Elmina och jag hälsade först på våra vänner strutsarna i Vånga. Där, hos Vikbolandsstruts och Vikbolandskött, bjuds det på delikatesser. Ja det kan vara svårt att slita sig. Vi gick in i butiken. Fick ett glas vatten. Sedan vidare till alpackorna på Visätter gård. Det är dock inte de som bjuder på delikatesser under VikboVändan utan det är deras kompisar kalkonerna. Men de är inomhus. Elmina hade börjat bli lite trött nu, men bara en gård kvar att besöka. Höll på att glömma glasspausen. Den ligger precis efter Häradshammars kyrka. Att springa till Sänkdalen är för långt, men vilken tur då att man kan placera en glassbox ute i det fria. Detta kommer ni se fram emot.

Nu är det inte många kilometrar kvar. En snutt i skogen på några hundra meter, men det är bara mysigt, och en kontrast till sträckan som löps på Arkösundsvägen. Höger in på grusväg igen och fram till Valla gårdsmejeri. Getterna var ute och Jerry berättade att de precis hade fått killingar. Nu var man sugen på deras prisbelönta getost. Men den fick vänta. Inte idag. Vår belöning fick bli målgången och den uppmätta sträckan på 44,5 kilometer. Detta äventyr får ni bara inte missa. Man kan springa. Man kan cykla. Man kan även cykla och springa för i år lanserar vi nyheten duoklass vilket innebär att man är två personer och en cykel och turas om under sträckan.

Men när vi ändå var på plats. Klart vi borde reka barnloppet. Joggade upp mot skogen. I år kommer vi att ha barnloppet på en slinga där. 750 meter respektive 1500 meter där barnen får välja vilken sträcka som blir lagom. Nämnde jag korven i målgång. Korven och glassen. Glass från Sänkdalen och medalj till alla deltagare i barnloppet. Korvgrillning som sponsras av ICA Östra Husby som gör denna sommardag komplett. Och inte nog med det. Lottade priser till alla deltagare och ett par snabba skor som vinst till snabbaste herr respektive dam som tillryggalägger sträckan springandes.

Men som vi alltid vill framhålla. Träning ska vara en upplevelse. Löpning ska vara en upplevelse. Cykling ska vara en upplevelse. Och träning är en tävling mot sig själv där man alltid vinner. Denna dagen kommer alla vara vinnare och ni är hjältarna som kommer och deltar i vårt fina lopp. Det är det bästa pris vi själva kan få. Vi gör detta för er. För att ni ska få uppleva fina Vikbolandet och allt vad det har att erbjuda. Och vad vi hänger runt er hals när ni korsar mållinjen, det låter vi vara en spännande överraskning.

Nu kan detta avslut låta lugnt och harmoniskt. Nästan som att ni hör vinden susa över ängarna ändå. Fåglarna kvittra och solen skina. Lika lugnt skulle det nu inte bli för Elmina och mig. Vi hade tittat fel på klockan. Åkte i godan ro hem till stan. Elmina hade lektion på sin skola. Jag skulle på en pressträff. Det blev panik när vi upptäckte vår tabbe. Jag missade träffen. Elmina hann till sin lektion, fast oduschad och oäten. Men tidningen klarade sig ändå. Eleverna fick en bra lektion ändå. Och vi. Vi hade utan att stressa fått njuta av vårt eget lopp. Den 11 augusti är det er tur. Hoppas vi ses på startlinjen.

Följ med oss längs sträckan – här är den – filmen om VikboVändan:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *