Running Lissabon

Tidigt i fredags ringde klockan. Händer ofta nu innan 05:00 av olika anledningar. Denna var bra. Jag skulle till Lissabon. Lätt packning. Mobila kontoret. Träningskläder. Tävlingskläder. En uppsättning vanliga kläder. Bok. Tandborste. Matsäck. Den sistnämnda skulle bli mindre och avta helt längs vägen.

Vad som helst är bättre än varannandagsvädret hemma. I Lissabon var det lite regnigt, men inte kallt. Tog tunnelbanan till stationen närmast mitt hostel och letade mig fram i gränderna. Vissa så trånga att man nästan nuddade de spårvagnar som jobbade sig uppför backarna. Blev tilldelad nederslafen i en våningssäng. Ett mysigt rum och hostel. Gemensamt kök, soffor, solterass och en symaskin på rummet. Knöt på mig skorna. Men sköt upp starten något. Det hade börjat spöregna.

Men efter regn kommer solsken. Så sant som det är sagt. Sprang längs floden. Det enda stället det är platt i denna stad. Efter 8 km kom jag till ett litet slott ute i vattnet. Ett monument till minne av de portugisiska sjöfararna. Likt killen Vasco da Gama som seglade till Indien.

Fortsatte till Alges och vände. På vägen tillbaka hade jag medvind. En väsentlig känsla i lätthet. De sista kilometrarna uppför genom stan hade det börjat regna igen. Men på något sätt var det mysigt när jag sedan tog på mig regnjackan och hittade en liten lokal restaurang i en gränd. Lika mysigt var det kanske inte att två män gick bananas och skällde ut varandra efter noter. En var redan på väg ut på gatan flera gånger innan han kom in igen. Resten av klientelet kollade på någon gammal 80-talsfilm med Michael J Fox. Jag åt en portugisisk specialitet bestående av kokt kött, kål, kikärter och överkokt pasta. Var faktiskt gott. Köpte hem lite frukt och nötter från butiken på hörnet. På mitt hostel var det allt annat än lugnt. Ett party eldades igång av några som var anlitade just för det ändamålet. Som tur var gick de vidare ut på pubcrawl. Vi halv fyra vaknade jag. En kille hade ramlat ned från en av våningssängarna under sitt försök att ta sig upp efter en hård natt på stan.

Somnade om. Sov länge. Om man nu kan kalla klockan 8 för länge. Morgonjogg. Så himla härligt att springa gatorna upp och ned och se staden vakna. Lukten från bagerierna. Upp med utsikt över stan. Ned igen. En bit längs vattnet. Några strides på torget. Frukost. Pannkaksfrukost. Smått otroligt att kunna hitta detta fina ställe för 450 kr. 450 kr för fyra nätter inklusive frukost. Då kan man stå ut med att det är lite folk som ramlar ned från våningssängen. Frågade personalen om det skulle vara fest även denna kväll. Nej inte här, men på et annat hostel sa killen som glad för frågan var snabb med att ta fram en karta och visa var. Förklarade att frågan mer handlade om ifall jag skulle kunna sova eller inte. Jag blev nöjd över svaret. Under frukosten tittade solen fram och jag gick upp och började min kontorsdag på terrassen. Där satt ett gäng gatumusikanter och laddade för dagens arbetspass på stan.

Ute på expedition i löparskor.

Fortsatte inne när molnen kom och fick till ett bra flow som räckte fram till eftermiddagen. Hade egentligen inget mer träningspass på schemat men tycker ändå att sightseeing görs bäst i löparskor. Området jag bor i heter Alfama och är smått bohemiskt. Sprang genom en loppis, förbi katedralen och genom Bairro och Baixa. Oändligt många mysiga restauranger och caféer. Gatumusikanter. På ett ställe kunde man endast köpa mjölk och flingor. Men de hade många flingor. Hela stället var inrett med hyllor från golv till tak med enbart olika typer av frukostflingor. Men jag köpte en kebab och valde en ny väg hem ätandes på den. Streetart. Gamla tanter med käpp. Tvätt på linor. Slitna fasader. Färgglatt. Barn klättrandes över en mur. Några som dealade knark. Tålmodiga spårvagnschaufförer. När bilarna inte förstår att det är enkelriktat och man absolut inte kan möta en spårvagn. Körde lite yoga i rummet. Tjejen i sängen bredvid kom tillbaka. Fortsatte ändå. Så är det på hostel. Medan jag gjorde i ordning mig för morgondagens löparrace och sänggång, gjorde de andra i ordning sig för att gå ut i kvällsvimlet. Gott så. Stoppade i öronproppar för säkerhets skull.

Racereport i nästa blogg, och på tisdag är sista dag för garanterad plats på resan till Berlin och halvmaran helgen den 2 april: https://loparaventyret.se Hoppas vi ses på det äventyret. Kommer bli lika roligt som tidigare år och nya spännande aktiviteter utöver loppet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *