#runforannie och 10 mil i Skåne

Det är spännande att springa runt på ställen där man inte varit. Denna helg var platsen Skåne. Jag har varit på korta visiter i Lund och i Malmö, men sedan är det inte särskilt mycket mer. Roligt då att få möjligheten att gå all in vid en utvald del av kusten. Det blev 10 sköna mil runt omkring Skälderviken som jag numera är väl bekant med.

Kom till Torekov fredag eftermiddag. En liten ort som från att ha varit ett fiskeläge nu är präglat av turism. Men säsongen har inte börjat och glad var jag för det. Sprang en skön eftermiddagsjogg längs kusten norrut. Skippade vandringsleden och valde asfalt genom golfbanan och förbi knallgula rapsfält. Åtta kilometer ut och åtta tillbaka. Ett pass där man skulle ha kunnat fortsätta hur länge som helst men inte gör det. Härligt att ha med den känslan till dagen efter. Jag skulle behöva den.

Checkade in på Torekov Hotell. Det hade många andra sportiga människor också gjort. Det fanns spa, träningspass och många var på väg till egna aktiviteter. Golf verkade vara populärt. Vi drog till Höganäs. Mil efter mil förbi potatisfält. Där finns en restaurang i ett garage som heter just Garage. Hovmästaren som passade in i stilen visade oss till bordet och menyn innehöll många oklarheter som efter att de hade utretts mynnade ut i grymma burgare med sötpotatispomme. Passade på att göra en tur ut till Mölle. Pittoreskt och väldigt lugnt. Så lugnt att man inte kunde köpa en glass.

Vidare till Kullaberg. Magiskt fint. Men att springa Kullamannen. Nej det vill jag inte. Här får andra klättra runt i november.

Svängde ned i Arild på vägen tillbaka. Som att åka genom Törnrosdalen i Bröderna Lejonhjärta. Även Arild var ett fiskeläge, och det redan under medeltiden. Många hus hade tak av vass som förstärkte känslan. Vasstak är tydligen vanligt i Skåne i allmänhet, vilket man sällan ser hemma. Läs aldrig. De flesta hus ser faktiskt inte alls ut som hemma. Mer danska eller tyska, och vissa på gator med namn som till och med klingar danskt. Tillbaka till Torekov och då hade klockan blivit så mycket att det inte blev någon glass, men på hotellet hade de biscottiskorpor och mintchoklad på ett bord. Helt obevakat.

Jag skulle kunna dela med mig av en studie i hotellfrukostar. Jag är något av en expert på det området. Även på plockgodis om någon behöver sådan input. Denna frukost var något extra. Det fanns allt du vill ha och lite till plus våfflor man fick grädda själv. Den åts utomhus i solen. Sedan var det racingday i Allerum utanför Helsingborg. Inte för mig, men för de som skulle köra SM och RM i duathlon. Roligt att få heja på ett lopp för ovanlighetens skull. Men varför tävlingsledningen trodde att jag var en representant från svenska triathlonförbundet är väldigt oklart.

På vägen tillbaka som gick via Båstad hoppade jag av för att genomföra min egen träning. Första biten var lugn genom stan. Inga spår av champagnevaskande brats. Lite trevliga hus. Reklam om ett bamselopp. Sedan Hallandsåsen. Jag vill ge er ett gott råd. Blanda inte in den och motvind i ert långpass om 10 kilometer ska gå i tänkt maratontempo. Det blir inget bra. Tog mig över åsen och efter 15 km såg jag skylten Hovs hallar vilket lät spännande. Valde därför höger och kom fram till platsen där det kuperade åkerlandskapet övergick i en dramatisk kustremsa. Hallar är ett gammalt namn för hällar och att springa ned till klipporna och upp höjde pulsen.

Det är vid Hovs hallar som riddaren Antonius Block spelar schack med döden i den första scenen i Ingmar Bergmans film Det sjunde inseglet.

Jag faktiskt lite trött när passet på 35 km slutade. Det gjorde det lagom vid ICA och jag gick in och köpte det man behöver för att grilla på ett hotell. Gick genom bostadsområdet där Hugh Grant har ett hus och vidare genom hotellets reception för att hämta salt och en matkniv. Vi tände engångsgrillen med hjälp av ett stearinljus som brann i korridoren och fick till riktigt goda hamburgare och grillade sötpotatisskivor med getost. Nej kosthållningen denna helg var inte särskilt varierad men väldigt god.

Väntade någon timme efter frukost på söndagen innan det var dags för långpass. En härlig känsla när solen skiner, tempot är oväsentligt och man springer iväg på upptäcktsfärd. Vägen gick mot Rammsjö dit byte av hotell inför den sista natten skulle ske. Var rätt varmt så gömde mitt linne bakom en sandlåda vid avtagsvägen dit men fortsatte rakt fram. Tänkte ta den på hemvägen. Kom till Öllöv och svängde ned på en grusväg riktning stranden. Potatisfält på båda sidor. De skulle användas till de lokala chipsen från Bjäre. Nere vid havet fanns en vandringsled. Grus. Gräs. Stig. Perfekt. Sprang vänster några kilometer och vände sedan tillbaka och följde de orangea markeringarna till Rammsjö. Drack två klunkar vatten och insåg att jag inte skulle springa förbi mitt linne på denna runda. Fick lösa det senare. Vidare genom Torekov och tillbaka över ängar, genom hagar och förbi en himla massa kor och får. Ängarna badade i lila blommor, havet doftade och solen sken från en klarblå himmel. Ren njutning i 43 kilometer vilket det också var liggandes på gräsmattan efteråt. Rörlighetsövningar, stretch, bokläsning och vila med huvudet på en kudde. Nej det blev inte hamburgare på kvällen. Det blev kebab.

Om att äventyra i Sverige, fast mer norrut kan man läsa om i min anda bok VÅGA! En väldigt annorlunda reseguide som har release den 1 juni i Norrköping och Linköping. Alla är välkomna, och anmälan är förlängd till nu på söndag. Chans finns även att vinna en flygresa över vår fina region i samband med eventet.
Anmälan och info: https://loparaventyret.se/resor/

Det är även möjligt att beställa ett förhandsex av boken till specialpris 100 kr innan den 1 juni. Om du swishar 100 kr och en adress till 0707592734 och en adress så kommer den på posten.

I boken VÅGA! Delar jag med mig av några av mina äventyr och tips om hur du skapar dig dina egna. Missa inte heller chansen att följa med mig på spännande resor. Den 8-15 september åker jag till Kroatien för att träna och springa traillopp med er. Det finns några platser kvar och resan passar alla oavsett nivå. (Garanterat bokningsbar till 7 juni). I november går färden till Libanon och Beirut marathon, där det även finns kortare distanser att välja på.
Info och anmälan: https://loparaventyret.se/bokrelease/

Glöm inte heller #runforannie. Insamlingen är öppen hela maj ut – hjälp mig att hjälpa:
Info om diagnosen FOP och min fundraising

Till sist. Jag kan inte nog poängtera att äventyret finns precis runt hörnet. Som igår. I Finspång. Jag sprang det väldigt trevliga och varma Stadsloppet. Gjorde ett bra lopp och fick pris. Minglade runt bland gamla och nya vänner. Plötsligt var ingen från Norrköping kvar. Ingen att åka hem med. Inga bussar gick. Jag promenerade upp till landsvägen för att lifta. Till min förvåning skulle en kille med stor ryggsäck också göra det. Han skulle till Ljusfallshammar sa han. Jag sa att han då borde stå på andra sidan vägen istället. Jag fick rätt snart lift. Kanske står han kvar där än.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *