Definitionen av Ultra

Ultra är ett prefix som betyder att det efterföljande är ett ytterlighetsfenomen. I min värld, och säkert också i eran, förknippas det med ultralöpning eller ultradistans. Alla sträckor som är längre än 42 km.

Men jag börjar med lite andra definitioner.

Min favoritdrink är Gin och Tonic, dels för att det är gott men också för att den blir fluorescerande då den belyses med ultraviolett ljus på grund av kininet i tonicen. Som på disco. Det är snyggt med blålysande drinkar.

Ultra är en förkortning för Umeå lokaltrafik. Till den har jag ingen tight relation. Jag var i Umeå på en matematikkonferens för ett antal år sedan men vi använde ingen lokaltrafik utan pulsade i snön. På vägen hem från kvällens bankett blev det många snöänglar gjorda. Mycket beroende på att de andra mattelärarna var dåliga på att dricka upp sitt vin, så jag och mina kollegor fick desto mer.

Ultra är en kulturförening i Handen som är en kommundel i Haninge. I Handen ligger Rudans friluftsområde där målgången sker i Sörmlands ultramarathon. Där har jag varit två gånger med blandat resultat. Förra året vann jag och i år fuskade jag till mig en andraplats. Sprang bort mig men erkände för arrangörerna som inte var så nogräknade. Men det är ett himla trevligt lopp på Sörmlandsleden som jag kan rekommendera.

Ultras är ett samlingsnamn för en stor mängd supportergrupper runt om i världen. Kärnverksamheten är att aktivt stödja sin förening från läktarna under match med sång, samordnade rörelser, flaggviftning och i vissa fall pyroteknik. Denna säsong har IFK Norrköpings supporterklubb Peking Fanz hejat fram vårt fantastiska lag till SM-guld. Nästa säsong funderar jag på att köpa årskort på Curva Nordahl, supporterläktaren, och då komma närmare denna grupp. Men jag kommer lämna bengalerna hemma.

Ultra är ett album av Depeche Mode som utkom 1997. Låten Its no good gillar jag på den plattan.

Ultra är en svensk ungdomstidsskrift som utkom under 1980-talet. Under den tiden var jag bara en liten unge så har aldrig läst den. Men Andreas Lokko som medverkade i tidningen är även med i Killinggänget som gjort I manegen med Glenn Killing, Nilecity 105,6 och Percy tårar. Och vem har inte en relation till de programmen även om man inte bajsat i en aula, druckit klorin, badat i en tunna med balsam eller är kåtast i Kungsängen. Säg ett datum. Vilket som helst. 29 maj.

Ultra är en brittisk militär benämning på underrättelser som härstammar från dekrypterad Enigma-trafik. Enigma är en tysk krypteringsmaskin från andra världskriget. Där känner jag inte att kopplingarna är lika lätta att finna, men ok, jag är historielärare, det kanske räcker.

Vad praktiskt ändå med ett prefix som gör att rätt vanliga saker kan bli speciella och sticka ut. Ultrabra. Ultrasnabb. Ultrasnygg. Ultrakass. Ultragod. Ultralätt. Ultrasvår. Ultraont.  Erkänn att ultra låter rätt coolt.

Men coolast av allt är såklart ultralöpning och alla ultralöpare. De som springer väldigt långt. En extrem sport där det inte bara handlar om löpteknik utan även om energiintag och pannben. En gren inom friidrotten där det finns sjukt bra löpare såsom Kajsa Berg och Jonas Buud vilka springer ruggigt snabbt och sådana som Johan Steene som springer himla långt och under extrema förhållanden. En sport där det inte bara är de snabbaste som är vinnarna. Utan där vi också har hjältar som är ute väldigt länge och ofta är mindre tränade och ibland äldre. Vilka krigare. En sport där alla är vinnare eftersom det är en prestation i sig att springa i mer eller mindre en arbetsdag. En sport där det finns så mycket glädje och hjälpsamma människor längs banan. Både bredvid banan och bland de som är medtävlare.

Jag är glad att kunna få kalla mig ultralöpare. Jag får vara med om så mycket kul. Det är roligt nästan hela tiden. Man glömmer lätt svackorna då man bara vill gräva ned sig i ett mörkt svart hål och aldrig komma upp igen. Men det är de som gör oss starkare. Det finns knappt något häftigare än känslan när man fixat att ta sig ur dem.

Det är också inom denna sport folk springer runt och kräks i papperskorgar. Får hallucinationer. Svimmar. Behöver tas till sjukhus. Bajsar helt ogenerat längs banan. Knaprar koffein. Får skav på ställen man inte trodde det var möjligt att få skav. Äter vad som hest som kommer i ens väg. Får otaliga blåsor. Krampar ihop. Dricker saltgroggar. Gråter. Skrattar. Jag älskar denna sport.

Kräkas och bli utburen på bår i TV. Comrades 2014. 2016 kör jag igen.

Finspångsbruden söker jobb som ultralöpare. Tuffa förhållanden på arbetsplatsen.

03:00. Frankfurts partydistrikt. Dricker caipirinha med mina tyska supporters efter att ha vunnit tyska mästerskapen över 100 km tidigare på dagen. Återhämtning är min superkraft. Det är roligt att vara ultralöpare.
03:00. Frankfurts partydistrikt. Dricker caipirinha med mina tyska supporters efter att ha vunnit tyska mästerskapen över 100 km tidigare på dagen. Återhämtning är min superkraft. Det är roligt att vara ultralöpare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *