Back in school

Det är mycket nu. Det lätt att deppa ihop. Utan att gå in på detaljer har jag många privata utmaningar som tar energi. Vårens utmaningar blev heller inte alls som vi hade tänkt oss dem. Lopp efter lopp ställs in. Event efter event. Många är frustrerade. Somliga ledsna. Allt på en gång. Vissa kan inte jobba. Andra jobbar hemifrån.

Jag är egen företagare men det är inga som bokar föreläsningar nu. Medarbetare ute på företag som normalt bokar mig som inspirationsföreläsare på temat motivation, inspiration och målfokus ses inte längre i grupp och håller personalmöten eller kundevent. Berlinresan blev inställd. Problematisk situation, javisst. Men det kunde varit värre. Turligt nog är jag lärare i grunden. Och turligt nog finns äventyren utanför vårt lands gränser kvar.

Detta innebär att jag nu står till förfogande som vikarie i alla skolor i vår region. Och det finns behov, det vill jag lova. Inte haft en dag ledigt sedan jag kom på denna briljanta idé att åter träda in i klassrummet. Som springvikarie. Bokstavligen. Tänkte att ni skulle få följa med mig på jobbet denna vecka. Denna veckas träningsplanering ser ni nedan. Håll i hatten. Nu kör vi.

Tillbaka på min gamla arena för en stund. Skolan. Och jag gillar det verkligen.

Måndag. Mosstorpsskolan i Skärblacka. 07:45-15:30
Var inte sugen på att gå upp 05:00 så tog bussen dit. En kort stund trodde jag att den möjligheten hade utgått. Den kom ju aldrig. Kort stund av panik. Ställde mig och liftade. En bil stannade. Han skulle inte till Blacka. Sen kom ändå bussen. Puh. Jag kom i tid. Matematik på förmiddagen. Jippi. Mitt ämne. Årskurs sex. Algebraiska uttryck. Det var en fröjd att få hålla en genomgång för en klass efter så många år. Idrott i en fyra. Vårpromenad. Vi skulle hitta och studera blommor och träd. En svår uppgift även för mig men eleverna var vid gott mod. Trots att våren inte hade kommit just till kalhygget där vi utförde våra fältstudier. När sedan lunchen kom, vilken lycka, skolmat, dessutom av rang. På lunchrasten som rastvakt. Fick avstyra ett bråk. Killarna blev vänner igen. Efter skolan. Joggade till syrran. Glömde visst nämna att jag kommer från Blacka. Har själv gått på Mosstorp i mellan- och högstadiet vilket gjorde detta extra kul. Sedan hemåt springandes. En halvmara. Så optimalt. Men det fick ändå bli en extra krok för enligt schemat skulle jag springa två timmar.

Tisdag. Rambodalsskolan i Smedby. 07:45-14:30
Visade sig på morgonens personalmöte att jag skulle ha träslöjd. Men nej, att köra bandsåg ihop med mellanstadieelever känner jag mig inte trygg med. Som tur var tyckte inte resten av kollegiet heller att det var någon bra idé. Istället genomfördes en uppgift i SO. Att måla medeltida borgar i akvarell. I träslöjdssalen skapades fina verk ihop med några olika klasser i fyran. På kvällen hade vi coopertest med Tjalve. Alla vårens tävlingar är inställda men att detta test ska springas kan man lita på. Dessutom gick det över förväntan och en fart lite snabbare än 3:45min/km uppnåddes. För de som inte vet. Ett coopertest innebär att man springer så långt man kan på 12 min. Vi långlöpare i Tjalve genomför det varje höst när vi börjar inne på bana och i slutet av mars då vi går ut igen. Alltid lika jobbigt. Alltid lika härligt att hjälpa varandra räkna varv och heja på kompisarna till att överträffa sig själva.

Onsdag. Hultdalsskolan i Åby. 08:00-15:30
Sprang dit vid sju, 10 km, perfekt, och lite tidsmarginal därtill om något skulle hända på vägen. Idrott i några klasser med en inkilad lektion engelska. Alla tror att idrott är mitt ämne men jag är gymnasielärare i matte och historia. Fast som vikarie tar jag allt utom möjligtvis träslöjd och avancerade kemiexperiment. Och att komma till en klass som inte träffat mig i idrott innan är kul. Få berätta om att jag springer 100 km. Har varit med i VM ett par gånger. Det brukar imponera, eller åtminstone bidra till många frågor som leder in på diskussioner om hur man gör för att orka. Vad man behöver för att klara sådana distanser. Vad de har för egna mål. Hur man hittar motivation och verktyg till att uppnå dem. Sedan en stunds löpteknik och cirkelpass styrka. Freebasade ihop ett pass då jag inte visste på förhand att jag skulle ha elever i en gympahall. Men lektionen mottogs positivt vilket var kul. Sen sprang jag tillbaka till stan, hämtade en räkmacka på Broadway kvarterskrog i farten och fortsatte upp till Tjalvegården. Jag var stugvärd för kvällen och hann precis i tid. Var inte många där. Så jag kunde kontora lite. Köra ett styrkepass och sedan äntligen äta räkmackan. Joggade hem och då var klockan redan nio på kvällen.

Av någon anledning tror man att jag är idrottslärare. I och för sig inte så konstigt. Men så är absolut inte fallet.

Torsdag. Rambodalsskolan i Smedby. 08:00-14:30
Gick upp vid sex för att först hinna ett pass i simhallen. Mina 80 längder och tillika 2000m avverkades. Jag är inte snabb när jag crawlar och har ingen ambition att bli bättre. Målet är endast alternativträning. Och på nåt sätt känns det terapeutiskt att räkna dessa längder utan att stanna upp. Cyklade sedan vidare till skolan. Kul att komma tillbaka och känna igen kollegorna. Denna dag blev det NO, SO med fler medeltida borgar, matte och sedan textilslöjd. Eleverna sydde hoods och faktum är att jag kunde vara förvånansvärt behjälplig. Vi passade in delarna, nålade och sydde på symaskin. I lärarrummet hade kommunens skolledning eller någon liknande instans ställt in två stora skålar med godis. Detta godis med papper på var en uppskattning till alla de hjältar som jobbar inom skolan. Underbemannande som aldrig någonsin och där de pusslar med sina scheman så att undervisning kan bedrivas trots den speciella situation som råder nu. Riktiga stjärnor. Sedan cyklade jag vidare hemåt för att direkt ge mig ut på ett långpass med ett segment i något snabbare tempo. I slutet av passet landade jag på Helhetshälsans hus för att köra mitt pass styrka där jag går igenom hela kroppen. Något jag gjort i några månader och nu inte vill vara utan då jag verkligen känner att det gör skillnad i löpningen. Joggade vidare och mötte Björn i mataffären. Efter middagen var det redan rätt sen kväll och endast en stund av mailande och nyheter innan det var dags att sova.

Här är det heller inte min typ av klassrum. Men även på textilslöjden kunde jag hålla ställningarna.

Fredag. Mosstorpsskolan i Skärblacka. 07:45-14:30
Tillbaka på hemmaplan. Det är verkligen speciellt att dessutom få undervisa matte i det klassrum där man själv har undervisats. Faktum är att det är där jag själv blev delar av den jag blev. Det var där jag hade en av de bästa lärarna jag har haft. Han heter David och jobbar nu på Hagaskolan. Det bidrog till att jag själv utbildade mig till just mattelärare. Under en lektion senare på dagen hade det blivit ett missförstånd. Men det redde också ut sig. Hittade eleverna. Fast istället för träslöjd pratade vi om motivation, mål och drömmar. Under eftermiddagen två pass religion varav ett i ett klassrum där jag kunde se byggnaden där jag själv gick i mellanstadiet. Efter skolan joggade jag en omväg som bland annat tog mig fram på gatan där jag växte upp. Gamla Bruksvägen 6 var adressen. Efter min planerade timme hade jag kommit fram till förskoleavdelningen Blåsippan i Kimstad. Plockade upp en taggad Fred som skulle få åka med moster till stan med bussen för att sova över. Hopp, lek och bygge av playmobil plus stuvade makaroner och korv innan han somnade i soffan. Det märkliga var att nästan sedan vi sågs hade han viskat. Så fungerar det sällan hemma kunde hans mamma meddela. Skönt för oss. Mindre harmoniskt för dem som har två barn till.

Snart kommer bussen.

Helgen.
Som tur var har jag lärt mig hur detta funkar. Måste förbereda mig på att börja leka 06:00. Så blev det också. Måla med vattenfärger innan klockan hade slagit sju. Äta frukost där vi lärde oss att mjölken på bordet inte kommer från noshörningar. Ut på gården för att måla med gatkritor och sparka boll. Åka ut på landet och kolla in hästar och traktorer. Han gillar fordon men började gråta när det kom en traktor. Skumt tänkte jag. Visade sig att han trodde att traktorn av någon anledning skulle köra över oss. Trots att vi inte ens stod på vägen. Efter lämning tog jag en runda på 60 min. Lite frustrerande när det går så lätt, lätt, lätt och loppen ställs in som brev på posten. Nåja. Vad ska man göra. Bara att gilla läget. Min motivation för träning finns där ändå och på söndagen hade jag tre timmar på schemat vilket innebar att det fick bli en förlängning innan Tjalves pass. Under de 45 minuterna hann jag lämna ett viktigt brev till vikarieförmedlingen och fick dessutom spontant sällskap av Elmina på turen som jag av en slump mötte i slutet av hennes långpass. Sedan 25 km i skogen med Tjalvegänget. Där blir man tröttare i benen än av asfalt. Fika och sol på det plus en timme cykling i skogen för att få till sista passet denna vecka. Cykling byttes alltså mot ett simpass.

Jag fick ihop veckan. Dryga 13 mil löpning plus lite annat. Och i skolan känns det verkligen som jag behövs. Glad att få känna det. Nu ser jag fram emot en ny vecka som springvikarie. Bokstavligen som sagt.

Följ detta exempel du också – fokusera inte så mycket på vad du inte kan göra – utan se möjligheterna i vad du kan göra. Det är på detta sätt vi kommer ta oss igenom denna annorlunda och utmanande period. Keep on running.

 

Distans 1 x 180 min Sök flow, inget fokus på klockan…
1 x 120 min Sök flow, inget fokus på klockan…
Jogg 1 x 45-60 min Utan fokus på klocka, bara flyt på, tänk på tekniken/höften.
1 x 45-60 min Utan fokus på klocka, bara flyt på, tänk på tekniken/höften.
1 x 45-60 min Utan fokus på klocka, bara flyt på, tänk på tekniken/höften.
1 x 45-60 min Utan fokus på klocka, bara flyt på, tänk på tekniken/höften.
Fart
Tröskel Coopertest Med Tjalve – utmana dig själv, 45s/varv, dvs 3:45 tempo
60 minuter 20 min lugnt, 60 min i 4:45 tempo, 20 min lugnt
Teknik
Alternativt 2 x Coreträning/styrka 20 minuter styrka – även spänst!
2 x simma

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *