Vinterträningstips

Tror inte det har gått något förbi. Det är riktigt kallt ute, och även om det kanske har hunnit vända en smula då du läser detta kan det ju bli ett eller flera varv till innan vintern är slut. Just nu är det som att springa runt likt i ett vintervykort från Norrköping och jag sitter i valet och kvalet hur jag ska göra med mitt tröskelpass. Inne eller ute. Sju minusgrader och soligt. Packad snö med inslag av is som underlag. Frågan handlar inte om löpband eller utomhus, utan om jag ska köra passet på löparbanan i hall eller på en 2,5 kilometer lång slinga. Hur skulle ni göra?
Mitt facit får ni längre ned i texten…

Innan dess tänkte jag skriva om de senaste dagarnas lite mer extrema temperaturer. De nedåt 30 minusgrader. Då behöver man tänka till lite extra vid utomhusidrottande och vid problem med exempelvis luftrören kanske låta bli. Jag har aldrig testat en värmeväxlare, alltså en sådan där andningsmask, men kan vid behov dra upp en buff och andas genom. Nu är jag även varmblodigare än de flesta och klär mig i regel lite tunnare än genomsnittslöparen men ska ge några generella tips på hur rundor i temperaturer runt 20 minusgrader ändå kan bli trivsamma. Viktigast att tänka på är i grund och botten, vilket alltid gäller när yttre faktorer påverkar förhållandena, att anpassa sig efter dessa.

Korta ned passet i distans vid behov. Om det biter för mycket i kinderna, du fryser med frossningar som resultat, eller får svårt att andas.

Anpassa tempot. Ett intervall- eller tröskelpass kanske inte fungerar i tänkt tempo men kanske blir lika ansträngande även i en lägre fart än tänkt. Samma gäller ditt distanstempo. Kanske är det is och snö som blir dina hinder och att ta sig an dem ger sannolikt samma puls som att springa i din vanliga fart.

Ett par vindtäta och, eller åtminstone, fodrade tights är A och O i vinterlöpargarderoben. Vinden, och om det är vindstilla – din egen fartvind, kyler.

Vindtät jacka av samma anledning som ovan. Bra med en modell som har ”hål på handleden” så att du ser löparklockan utan att dra upp ärmen.

Vindtäta vantar, gärna sådana fingervantar där du kan dra över ett vindtätt skydd så att de blir till tumvantar.

Mössa eller pannband beroende på vad du gillar bäst. Behåll gärna värmen i knoppen genom att använda mössa när det är riktigt kallt. En buff kan också formas till en mössa, och ta gärna två så att hals och undre delen av ansiktet täcks. Buffar kan man aldrig ha för många med sig och på sig.

Lager på lager. Av funktionskläder, gärna gjorda av ull, som andas. Om svetten blir kvar på kroppen kommer den kyla ned dig ännu mer. Ett tips är att börja med en tunn jacka eller tröja som yttersta lager som du kan knyta runt midjan eller packa ned i en ryggsäck när du fått upp värmen.

Klä dig inte för varmt. Det är kyligt de första minuterna men du springer dig varm fort. Självfallet anpassas mängd av varma kläder beroende på passets upplägg. Under en mysjogg får du inte upp värmen lika mycket som under ett tempopass.

Och så detta med skor. Du halkar inte lika lätt vid löpning som vid gång. Kontakttiden med underlaget är kort och du återfår balansen fort. Metalldubb är bra om det är is och packad snö, men i de allra flesta fall räcker skor med gummidubbad sula långt.

I skorna ska det vara strumpor med högt skaft och gärna av ull. Vi extrema temperaturer finns det värmesockor och vantar som drivs med batterier. Jag drar mina sockor över tightsen för att det är snyggt och för att inte få in snö i byxbenen.

Ge dig ut och snöpulsa. Utnyttja möjligheten till att få upp pulsen och träning för större delar av kroppen genom att springa kors och tvärs genom djup snö. Djupare, desto jobbigare. Ta med vänner och familj på riktigt rolig träning. Antingen bara kör ni eller så delas passet upp iintervaller. Exempelvis 10*2min med 1 min vila däremellan. Skonsam och rolig träning.

I helgen var vi med bobilen till Oslo för att åka skidor utför och umgås med vänner. Prognosen visade temperaturer runt minus 20 grader i backen. Men vi höll oss till planen och med solen som hjälp kändes det inte riktigt så kallt och temperaturen höll sig ändå runt humana 15 minusgrader mitt på dagen och knappt någon vind därtill. Klara som är lika varmblodig som mig tog det coolt och körde på. Där var det mer tröttheten i de små benen som begränsade antalet gånger hon ville kasta sig ut för pisterna. Hjälpa killar i knästrumpor att plocka ned kulor från granen i restaurangen eller leka kurragömma var minst lika kul när det blev dags för en paus inomhus. När hon somnade i liften uppför var det även dags att göra något helt annat. En dag blev det ett besök på skidmuseet i Holmenkollen. Spännande utställning för vuxna och rolig lekmiljö för barn. Sen är det alltid spektakulärt att titta ut över hoppstadion.

Det blev också en löptur i Oslo. Då var det 25 minusgrader. En mil fick bli lagom, för sedan kändes min näsa liksom fryst. Att vara ute timmen som det tog var rätt trivsamt och väldigt vackert där i Nordmarkas skog. Det kändes mer fruset timmarna inomhus efter passet och duschen. Och här finns en poäng. Se till att duscha snabbt när du är klar. Tänk inte att det räcker med ett överdrag och spar den till senare. Frossbrytningarna kommer snabbt och kan hålla i länge.

Ett något stelt leende i denna kyliga löparstund. Och en bra bild över vilka partier i ansiktet jag har hårväxt. 

Se inte detta inlägg som något rättesnöre. Alla är olika och hanterar kyla bättre eller sämre. Detta är mina tips och hur jag själv tar mig an denna tid på året med köld och ”vitt mögel” som snö ibland kallas av de som bara vill springa på barmark. Men jag tycker det är fint och jag älskar årstider. Tänk också hur lätt det blir i sommar utan dessa typer av motstånd. Det kan du tänka på när det går tungt på vintern. Nu bygger vi hårdhet för att flyga fram som vårvindar sedan.

Längdskidor kanske ni tänker nu. Varför åker jag inte det i stället för att springa. Fast jag tycker helt enkelt inte att det är kul. Om man gillar det är det precis lika bra som löpning under dessa förhållande och kan med fördel bytas mot varandra. Var inte rädd att du ska tappa löpstyrka och vana. Tvärt om. Det är kanonbra med alternativ träning. Önskar att jag hade gillat det.

Och hur blev det nu idag? Jag tog en paus i skrivandet och har precis kommit in. Jag valde utomhus och mitt tröskelpass på 2*8 km gick över förväntan. Jag skulle aldrig springa på löpband och hallen som reservplan, ja då hade det fått varit riktig vargavinter med snöstorm och noll sikt.

Dagens klädsel:
Fodrade tights.
Vindtät jacka.
Långärmad underställströja.
Skor med gummidobb.
Långa ullstrumpor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *