VikboVändan – Ett äventyr für alle

En av de finaste kommentarerna vi fick i lördags var nog: VikboVändan är verkligen något för alla. Och det är precis så jag och Elmina vill att vårt lopp ska vara. Något för alla. Oavsett om man är passionerad, dedikerad, motiverad sin sport eller om man bara helt enkelt vill ge sig ut för att njuta av sin omgivning. Man kanske har satt upp ett träningsmål. Man kanske tränar för ett hållbart liv. Man kanske vill springa sitt allra fortaste. Man kanske vill springa sitt längsta. Man kanske vill göra något roligt ihop med en vän. Man kanske har vunnit en startplats. Man kanske har fått en i present. Man kanske gillar mat. Man kanske gillar hållbar produktion av mat. Man är kanske en livsnjutare. Man kanske har deltagit i flera hundra löparevent världen över. Man kanske har anmält sig till sitt första motionslopp. Man kanske är vuxen. Man kanske är ett barn som cyklar rundan med sina kompisar. Man kanske cyklar med sina föräldrar. Eller så är man en knappt tre månades gammal bebis som får åka joggingvagn runt på Vikbolandet. VikboVändan är ett äventyr für alle.

För de något större barnen drog det igång uppe i skogen vid halv elva. Ett eller två varv i skogen ihop med haren. Några backar. Bus med den snälla haren. Medalj och glass efteråt. Vilket skoj. 37 barn som kom till start.

Man kanske är ett barn som i sommar precis har lärt sig knyta skorna själv, och just denna dag får ge haren lite hjälp på vägen.

Nere vid tävlingsområdet var det också fullt ös. Och regnet lät vänta på sig. I alla fall till löparna och duo gav sig av. Duo där man är två personer som turas om med en cykel. Man byter hur som helst och när som helst. Hade man en stund över kunde man testa en elcykel från Skarphagens cykel. Ja de var där. Eller hoppas på att man skulle vinna cykeln som lottades ut efter målgång. Eller ta en uppmjukande massage hos Kroppsfrid som var redo med bänkar i tältet bredvid. Framförallt var det kö till sekretariatet. Vi hade redan gått mot deltagarrekord. Några ultralöpare i landslagsklass kom spontant dit. Bästa träningspasset. ett lopp für alle. Skulle efteranmälningslapparna räcka. Nej det gjorde de inte. Vi fick kopiera upp nya inne på vårdcentralen. Den var öppen för alla. Gå på toa, kolla blodtrycket och diskutera livsstilsfrågor med personalen. De som även gav sig ut om någon fick problem längs banan.

Fikapaus snart? Ja det skulle bli många längs sträckan. Någon för allas olika smaker. Foto: Daniel Bjurham

Innan cyklisterna gav sig av kom regnet. Men det skulle försvinna. Så var planen och så blev det. En timme ungefär. Lagom så vi hann tända grillen innan vi hade första över mållinjen. Men innan dess hände allt nedan. Häng på.

EPA-killen med lillebror som spelade musik och bjöd på vatten vid fem kilometer. Gisselö gårdsbryggeri med både öl och sportdryck. Kuddby Power hjälpte till att hälla upp. Solcellsparken ligger där bredvid. Veronika med sitt gäng vid Hageby. Barnen i sina fotsida funktionärsvästar. Den rosa kyrkan i Östra Ny och damerna i församlingshemmet med chokladbollar. Även en perfekt plats att mata babyn som faktiskt höll sig vaken alla milen. Klart man inte vill missa något. Knappt halvvägs. Juice från RÅ. Och var fanns spurtprisen. Bag in box med juice. Den för cyklister hade redan en kille plockat med sig.

Mer än halvvägs. Svänger in mot Vånga strutsgård där Kättinge IF peppar och bjuder på extra energi i korsningen. Strutsarna i olika storlekar. Vilket gäng. Som på safari. Ut igen. Heja på de andra deltagarna. Kättinge visar in till nästa gård också. Sportdryck emellanåt det kan behövas. Umara såg till att deltagarna var energifyllda. Visätter kalkon. Nästa spännande stopp. Under detta lopp går det inte nöd på någon. En deltagare kom helt taktiskt hungrig till starten. Statusen var enligt uppgift förändrad efter målgång.

Punka. Sådant kan hända. Två alpackor håller koll. Under vilket annat lopp händer det? Foto: Livet i krokarna

In vid Häradshammars kyrka och glasskontrollen. Skyltar från Husman Hagberg hade visat vägen under hela loppet. Man kunde tro att hela Vikbolandet var till salu. Men vi var kanske ändå rätt ute. För här kan man verkligen bo. Fantastiskt vackert. Med magen full av glass tar man sig ändå vidare. Lite genom skogen och över stora vägen med hjälp av Tåby HF. Vägval. Asfalt eller åkern. Löparna hade inget val. Offroad. Äventyr. Tungan rätt i mun och se till att fötterna inte hamnar i de plöjda ojämnheterna. Vi hade byggt en bro över ån till hjälp ändå.

Sverige. Sommar. Åkrar. Vikbolandet. Äventyr für alle. Foto: Crossfit mangelrummet

Efter en kilometer vägen mot Bråvalla. Getterna och deras prisbelönta ost. Snart framme. Men en gård kvar. Utangärstad. Ny för i år. En gård som tagen ur en bok av Astrid Lindgren. Honung för den sista energikicken. Även lammskinn och ullgarn till försäljning. Hos vissa var korgar och vagnar fulla. Andra valde att åka tillbaka till denna och de andra gårdarna efter målgång eller en annan dag. Vikbolandets gårdsproducenter har öppet året runt.

Över stora vägen igen med hjälp av Björkekinds HF. Och sedan bara vägen upp mot målgången kvar. Förbi Apptek där den sköna duschen sedan väntade. Förbi ICA Östra Husby som ser till att magen fylls med korv grillad av Kuddby IF. Men hjälp skulle de första verkligen komma så snabbt. En duo först över mållinjen. I par med en före detta landslagslöpare. Det hade gått ruskigt fort. Ett lopp für alle. Glädje. Känslor. Skratt. Gråt. Lättnad. Äntligen. Känslan satt i ända till den sista kom in över mållinjen. Lika glad som den första.

En medalj für alle. Öl från Gisselö, Olja från Sänkdalens gård, korv från Vikbolandsstruts eller korv från Visätter kalkon. Såklart lite kexchoklad som sig bör och en stärkande shot från RÅ. Inramat av Söderköpingsposten som under hela dagen flitigt fotade och intervjuade. Vi är nyfikna på hur de kommer spegla vårt lopp. Foto: Daniel Bjurham

De tre främsta löparna i varje klass fick sina skor från Salming. Alla fick möjlighet att vinna en mängd lottade priser. Såklart blev den som vann den fina cykeln allra gladast. Ja det var en fröjd i målgång. Men en sak kan jag konstatera. Det är jobbigare att arrangera ett lopp än att springa ultra. Big time. Men så otroligt värt det. Att få uppleva något liknande är magi. En otrolig känsla. Mitt och Elminas lopp och ni vill vara med. Fantastiskt mycket tack till alla inblandade. Ett äventyr für alle och för alla sinnen. VikboVändan. Ett löparäventyr av rang som man också kan cykla.

Foto: Privat

Var finns mer info om årets lopp samt resultat?- www.vikbovandan.se
Kan man hitta bilder någonstans? – Inom kort en kavalkad av bilder på nämnda hemsida. Dessutom bilder nu och framöver på VikboVändans Facebook och Instagram @vikbovandan
Hur många pussar fick du av förbipasserande deltagare i lördags? – Oändligt många!
Kommer du vara med på nästa års lopp den 8 aug? – Det kan ni lita på!
Är du bra på att laga punka? – Inga problem!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *