Tjejmiddag

Något som är heligt för mig och mina ”vanliga” tjejkompisar är våra tjejmiddagar. När jag skriver vanliga är det mina tjejer som inte är träningsnarkomaner som mig själv utan fokuserar på andra saker i livet. Vi är sex stycken och varje år bjuder vi varandra på en trerättersmiddag enligt en rullande ordning. Dessa middagar vill man inte missa och giltigt förfall är sådant som att personligen ligga på BB och föda och andra händelser där det är svårt att hitta en lämplig stand-in.

I fredags var det min tur och jag hade såklart lagt upp en plan in i minsta detalj för att även hinna med träningen. Slutade jobba klockan fyra och maten skulle stå på bordet klockan sju. Kunde bli tight vilket innebar att precis som i ett matlagningsprogram fick man börja förberedelserna tidigare.

Klockan åtta efter torsdagsmorgonens distans var jag på Hemköp. Detta tog lite längre tid än beräknat för jag tycker det är så himla kul att gå och handla. Sedan jobb hela dagen fram till 18:00 eftersom jag hade mentorssamtal inbokade med några elever. Gjorde då en pajdeg till efterrätten som jag förgräddade samtidigt som jag dukade bordet, piffade till lägenheten och kokade en kantarellsoppa. Halv åtta satt jag på träningscykeln på World Class. Där cyklade jag i en timme samtidigt som jag läste en bok. Det gäller att utnyttja tiden. Halv nio började rockgympan – ett av veckans roligaste pass. Klockan tio var jag hemma och innan jag somnade hackade jag upp allt som skulle vara i grytan inför morgondagen.

På fredagsmorgonen ringde klockan halv sju. Eftersom jag tränat innan jobbet alla dagar denna vecka fick kroppen ledigt och jag ägnade mig istället åt att strimla kött och göra en sallad. Dagen på jobbet var lika rolig och intensiv som vanligt och vid fyra var jag hemma. Nu påbörjades långkoket av grytan gjord på fransyska. Medan den skötte sig själv gjorde jag smeten till pumpapajen. Jag har alltid undrat hur en typiskt amerikansk pumpapaj och på dessa middagar har man ett bra tillfälle att prova nya recept. En gång gjorde jag en laxgryta, men brudarna gissade att det var bacon i den. Vet inte hur jag ska ta det omdömet. Snacks till fördrinken ställdes även fram. Jag har ingen micro men poppade vanliga traditionella popcorn. Kom på efteråt att sätta igång köksfläkten hade varit en bra idé. Grunden till fördrinken hälldes dessutom upp i glasen och grädde vispades till efterrätten.

Det är nu jag markant skiljer mig från mina tjejer för kvart över fem springer jag till Stadium Arena. Inte vill man missa ett intervallpass. Löpskolning och sedan 3 set om 6*200 meter på banan. Även detta är ett av mina favoritpass. Inser i skrivande stund att jag inte tycker några pass är särskilt tråkiga.

Denna gång bangar jag dock kärnstyrkan och springer hem. Låser upp dörren halv sju. Det luktar verkligen popcorn överallt. Lösningen blir at tända rökelse. Nästa steg av grytan påbörjas då purjolöken läggs i och jag hoppar samtidigt in i duschen, och sedan i en klänning. Pajen ställs in i ugnen, soppan ställs på uppvärmning, riset kokas och ljusen tänds i lägenhet för att få det rätta myset. Till detta en skiva med Pernilla Andersson, min favoritartist. En grymt bra tjej som för övrigt är gift med Dregen fast inte alls lika svart.

När det ringer på dörren vid 19:15 är allt klart, fördrinken hälls upp och skön fredag med mina brudar kan börja. Dock efter att de släckt rökelsen som gav delar av sällskapet kväljningar (medan doften förflyttade mig själv till en hängmatta i Thailand). Menyn som serverades var:

Fördrink: Absolut vodka blåbär köpt på Mallis flygplats med sockerdricka. Toppad med självplockade blåbär från Vrinneviskogen. (Enligt uppgift var det alkoholfria alternativet – tranbärsjuice med sockerdricka – tydligen godare).

Förrätt: Kantarellsoppa (egenplockade såklart) med roquefortost. Detta är en skräll då jag lärt mig äta ost som smakar och luktar kräks det senaste året. Googlar man denna ost kan man läsa att den görs av fårmjölk som lagras i grottor med väggar belagda med mögelsvamp. Låter ju verkligen jättegott. Till detta ett hembakat bröd med smak av pomerans.

Huvudrätt: Kardemummadoftande gryta på fransyska. Ett långkok som levde upp till sitt namn. Därtill en sallad med bland annat päron och parmesanost.

Efterrätt: Pumpapaj som trots sitt matiga innehåll tacklade sötsuget och var jättegod. Hur skulle det kunna gå fel när den innehöll kanel.

Detta toppades såklart med en stor skål plockgodis. Min paradgren. Högst upp på listan ligger just nu hallonlakritsskallar av skumvariant tätt följda av viollakritsfudge.

En perfekt kväll som alltid på våra middagar. Jag längtar redan till nästa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *