Tillbaka på Mosstorp

I måndags var det 14 minus men det hindrade mig inte från att cykla 18 km till jobbet på Mosstorpsskolan i Skärblacka. Min gamla högstadieskola. Fick jordens största nyckelknippa som säkert kunde ta mig in en borg då jag skulle vara idrottslärare. Gissade på att jag inte skulle få behålla jobbet om jag skickade ut dem på en löptur iklädda shorts i detta väder. Därför fick det istället bli löpstyrka och spökboll. Såklart hade vissa av barnen Bob Marley även på gympakläderna i detta samhälle som ibland kallas sveriges Kingston. På kvällen sprang jag till ett möte med Stadsloppet, det lopp i Norrköping den 17 augusti, som blir sommarens festligaste. Avvek lite tidigare och sprang upp till Arenan. Trodde det skulle vara träning utomhus men planen var ändrad. Intervaller på bana iklädd vintertights kändes inte som ett helt optimalt klädval.

Är det något ni vill veta kring logistik kan ni fråga mig. Jag har koll på var man lägger klädväskor och ställer cyklar för att få ut det maximala av transportträning. På tisdagsmorgonen sprang jag till Skärblacka där jag dagen innan lämnat duschgrejer. Efter dagens lektioner cyklade jag sedan hem. Hann med fika med en kompis innan kvällens arenapass. Ett pass som genomfördes med ett lite mer behagligt klädval.

I onsdags när jag vaknade var det inte bara kallt utan hade oväntat snöat hela natten. Det var för sent att undersöka eventuella bussturer men eftersom jag visste var isfläckarna befann sig lyckades jag helskinnad ta mig till Skärblacka. På schemat stod bad för klasserna. I samma simhall där jag själv sprayat fotvårtor och blivit instruerad att tvätta mig ordentligt innan jag hoppade i poolen. Nu behövde jag inte kvalitetssäkra min hygien då jag endast skulle räkna längder i stafetten och poängen i vattenbrännboll. Efter lektionerna var det dags för PRO att inta bassängen. De var en hel armé, har nog aldrig sett så många pensionärer på samma gång. Såg även att simhallen erbjuder smurfgympa. Lät intressant. Men istället cyklade jag hem och tog med ett finbesök från Linköping på ett backpass i Linköping.

I torsdags skulle jag vara hemkunskapslärare i Åby och det var så kallt att när jag cyklade de nio kilometrarna var jag tvungen att ha händerna växelvis i fickorna kombinerat med åkarbrasor på låren. Vi pratade om ost, svarade på frågor och ost och framförallt åt vi ost av alla dess slag. Tänk att få vara i ett helt klassrum fullt av mat och undervisa i ett ämne eleverna gillar. Insåg att jag måste byta ämneskombination. Fick även en solskenspromenad med en kompis som jobbar på skolan. Massage följdes av progressiva fem kilometer på löpband. Till allas glädje körde vi sedan rockgympa med den gamla CD-skivan. Med låtar under vilka man om man skulle bli väckt på natten automatiskt skulle börja göra de rätta rörelserna till.

I fredags ringde klockan halv sex och de femton minusgraderna hindrade mig inte från att genomföra det planerade intervallpasset. Utan frukost och inpackad i kläder kompenserade jag den träningsfria eftermiddagen med ett bra kvalitetspass innehållande sju tusingar ned mot fyraminuterstempo. Under dagen var jag klasslärare i år 2. I matsalen var det nostalgi när det var mattanter som slevade upp maten. Dessutom fick jag sitta och äta med en liten kille som ville förvandlas till en varulv. Sedan tog jag tåget till Oslo. Anna hade starka misstankar om att vi skulle möhippa henne  och vi fick även rapporter om att hon var magsjuk. En dålig kombination inför det stundande eventet.

På morgonen gjorde nattens sjukdomsbild att vi fick ge Anna dispens några timmar. Detta öppnade möjligheten för ett träningspass trots min planerade vilodag. Blev dock jogging tolv kilometer några varv runt Sognsvann med betoning på jogging. Glansis under en decimeter nysnö blev en pålitlig farthllare. Halv elva fick hon packlistan inför dagens och kvällens utmaningar som innehöll både bra och mindre användbara saker. Vi laddade med en frukost och bruden fick en tidslinje där uppdrag under dagen skulle kopplas till händelser i hennes liv. Vi fortsatte till Elveli gård där en blyg kille som verkade smått rädd för tjejer skulle ha hand om oss. Efter att skjutit pilbåge grillade vi korv och sedan skulle vi ta oss över en älv med hjälp av en linbana.

Här är Anna lyckligt ovetande om att Emma kommer fastna med håret i linbanan. Ovetande om att hon kommer få koppla loss sig, ställa sig med Emma på axlarna i vattenbrynet så att hon kunde rädda håret utan att mer än några tofsar ramlade av. De fick sedan ta sig genom midjehög snö genom skogen medan den ansvariga killen stod helt handfallen och vi ringde upp hans chef som fick en utskällning efter noter.
Efter dramat fick bruden visa sina skills i lerduveskytte. Frågan är om hon hittade sin jägarlicens i ett cornflakespaket. Dagens snälla domare godkände dock insatsen. För att bli påmind om universitetets kravallande fick hon låna min älskade studentoverall en stund.

Efter att ha spenderat fem timmar ute i snö och minusgrader var det skönt att vi hade hyrt en hel simhall för återhämtning. Bubbel i dubbel bemärkelse varvades med uppdrag bestående av olika frågor och demonstration av crawlsim. Sedan fortsatte vi med middag hemma hos en tjej som hade en riktig godisautomat. Bara en sådan sak. Hade en riktigt trevlig dag och kväll. Anna klarade sina tester och kan nu få gifta sig med Kjartan i april. Desutom var hon trots sviterna av sin magsjuka faktiskt piggast av oss alla framåt natten. Egentligen var jag inte förvånad då hon är en riktig ironwoman.

Bislett bad bjöd på en mer avslappnad upplevelse än de 24 timmarna i katakomberna inne hos denna granne.

Det var inte riktigt lika kul att gå upp efter endast tre timmars sömn. På tågstationen träffade jag en finklädd kille i fluga som detaljerat berättade vad han druckit under lördagskvällen och hur det var att sova på en tågstation för första gången. Tur att man kunde sova på tåget som var på väg mot finare väder.

Finare väder blev det. Tro det eller ej men utanför Linköping kan man hitta nåt som är lika fint som Ågelsjöns klippor. Tilläggas ska dock att de hade en klippa och vi har fler. En baljankaffe på det, en sandödla, en geocache och trevligt sällskap gjorde min söndag.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *