självledarpodden

Podden är satt på paus –
kanske kommer vi tillbaka…:-)

– med nyfikenheten på att utforska olika aspekter av självledarskap!
Presenteras i samarbete med Ludvig & CO och är en podcast som fokuserar på att leda sig själv och andra ur olika perspektiv. Det finns många kopplingar mellan arbetslivet, idrotten och din personliga utveckling. Lyssnarna får ta del av tips och verktyg som företag och verksamheter har nytta av för att lyckas med sina mål och få med sig medarbetarna vilket skapar lönsamhet och fler affärer.
Frida Södermark och Kristina Öhman, HR-och förändringsledare, har en bredd och erfarenheten att leda sig själva och andra och erbjuder även ett gemensamt föreläsningsuppläggNytt avsnitt varje tisdag!

13 juni 2023 – #18

Frida och Kristina pratar om hur de ser och mött hur andra kollegor och lagkamrater hanterat press i tävlingssituation och arbete.Vad händer om det inte går som du tänkte dig. Hur ser kulturen ut för att kunna hantera motgången ses det som ett lärande eller ett totalt misslyckande.

Kristina är också inne på hur det är att få motgångar som ledare.

Länk till film om tre verktyg mot prestationångest

Kristinas boktips – Dare to lead, av Brene Brown

30 maj 2023 – #17

Frida och Kristina inleder poddavsnittet med att reflektera över vad hjärna kan spela för spratt för att undvika obehag. De kan leda till diskriminering och kränkandes särbehandling. Boken som de fördjupar sig i är Neuroledarskap av Katarina Gospic och Stefan Falk. Där samtalar de om hur du kan skapa de bästa förutsättningar för att prestera på topp i arbetslivet och må bra.

Här finns boken Nuroledarskap

16 maj 2013 – #16

Reflektera mer och särskilt till vad säger du ja till. Självledarskap handlar också om att välja bort. Frida har läst Andreas Odhages bok ”Bli ditt bästa jag – grunderna i självledarskap”.Näe vill man inte säga. Vad kommer principen man ”håller vad man lovar” ifrån. Oavsett om det faktiskt får tokiga konsekvenser för dig. Frida och Kristina pratar om värderingar som påverkar oss och hur vi agerar. Det du säger ja till bör stämma överens med din övergripande vision, mål. Kristina lyfter en spaning att värdegrundsfrågorna handlar mer om beteenden i dagens organisationsutveckling. Det går som vanligt att träna på att bli bra på att leda sig själv.

Här hittar du Andreas bok

2 maj 2023 – #15

I avsnittet undersöker vi och reflekterar över hur vi kan samarbeta bättre. Genom att klarlägga förväntningar och förutsättningar går det snabbare att få ihop den tillfälliga gruppen.

Både Kristina och Frida har erfarenhet vad som händer om man hoppar över att föra en dialog om både förutsättningar och förväntningar på resultat av uppdrag och delta i landslaget.

Böcker som de refererar till är En liten bok om medarbetarskap av Stefan Söderfjell och Christopher Svensson och Smart samarbete – mot meningsskapande mikrosystem av Alexander Löfgren

18 april 2023 – #14

Salming Summit och ski-high. Frida har varit i Prag på konferens och passat på att springa Prag halvmarathon och är supernöjd med resultatet.

Kristina har fått resultat på sin skidåkning och haft ski-high i skidspåret. De båda har fått belöning genom att prioriterat tid och inte ge upp när det inte går som de tänkt sig. Det är värt varenda minut av svett och nedlagd tid. De pratar om olika tekniker för att utvärdera och justera sina prestationer och de går att ta med till arbetslivet.

Frida hade tre mål med sig i loppet – läs skildringen av helgen i hennes egen blogg. 

4 april 2023 – #13

Hur prioriterar du?

Gör du medvetna prioriteringar så du kan leva din livsstil – nu och i framtiden?
En kortare arbetstid, en lägre lön och andra anställningsvillkor. Ett möte med tydliga syften.

Vi gör medvetna och omedvetna val och prioriteringar snurrar runt vilken tid du har tillförfogande och vilken kvalitet du vill erbjuda och till en rimlig kostnad. Vi reflekterar över våra prioriteringar och konstaterar – Motivera de du vill prioritera!

21 mars 2023 – #1

”Stolen är inte bättre än den som sitter i den” Frida och Kristina har tittat på ett webbinar om arbetsmiljöfrågor. Anna Jonsson Health Competence som tipsar om att göra undersökningen och riskbedömningen lite roligare och att det finns krav på ett eget ansvar som medarbetare.

In- och utcheckningar ett enastående arbetssätt att utveckla ditt team och dig själv. Kristina ger konkreta hur du kan arbeta med det. Frida och Kristina samtalar och undersöker andra situationer i livet som med fördel går att checka in och ut. Titta i Metodbanken.se för att få inspiration till övningar för teamet.

 

7 mars 2023 – #11

I avsnittet delar Frida med sig av konkreta tips hur du kan börja hitta din väg till att börja träna. Kristina har använt ”tårtbiten” om hälsa i livshjulet för att undersöka vad hon behövde i livet.

De båda konstaterar att det är den långsiktiga planen oavsett om det gäller att kunna springa hela livet och uppleva äventyr eller att åka skidor även om det inte går så fort, som får Kristina och Frida att få glittrande ögon. Låt dig inspireras av deras samtal och egna erfarenheter. Och titta på tv-programmet Din hjärna säsong 3 och särskilt avsnittet Kreativitet.

 

21 februari 2023 – #10

Frida och Kristina förbereder en föreläsning och reflekterar sin egen erfarenhet hur de har hitta strategier för att bli mer positiva till förändring. Det är mänskligt att vara ifrågasättande till ändringen. Och du har ett eget ansvar att ta ställning för att må bra.

De delar med sig av 4 sätt att leda sig själv till en positiv upplevelse.

7 februari 2023 – #9

Genom att få regelbunden återkoppling på din prestation så övar du på att hantera konstruktiv kritik och du kan bli ditt bästa jag. Och återkoppling med ett lärande förhållningssätt är värdefullt för att skapa en öppen och förtroende ingivande arbetsplats.

Randiga dagar och stinkande fiskar, Kristina delar med sig av hur hon tänkte och gjorde för att utveckla en avdelningens öppenhet och transparens och på så sätt våga ta upp obekväma frågor. För att klara av stress är återhämtningen viktig!

En härlig meditationsstund finns här att använda för din dagliga återhämtning: https://youtu.be/vHpAIpiwssw

(Frida somnade nästan i Kristinas soffa…:-))

 

24 januari 2023 – #8

Frida och Kristina låter sig inspireras av universitetslektor och docenten Carolina Lundqvists forskning om hur vi kan ta vara på elitidrottens mindset i näringslivet/arbetslivet.

Hur tacklar Frida motgångar och kan hon dra nytta av dem för att prestera bättre?

Vikten av långsiktighet när det är som mest motigt. Kristina och Frida är utanför komfortzonen i längdspåret och på 3000 meters loppet och ser det som möjlighet till att träna på jobbigt.

Och webinariet om med Carolina Lundqvist finns här:
https://lnkd.in/da8awtKi

Både Frida och Carolina Lundqvist är med i utbudet av experter på hälsoportalen Health Competence som jobbar för att hjälpa företag och dess medarbetare att bli friskare. 

10 januari 2023 – #7

Kan man genomföra ett marathon utan att träna?
Ja säger både Frida och Kristina men det kommer göra väldigt ont, såväl under loppet som efter målgång. Genom grundträning, formtoppning, utvärdering och justeringar och vila kan du göra loppet och förändringsresan betydligt lättare.
Kristina och Frida antar ett filosofiskt förhållningssätt när det gäller att skapa ett hälsosamt arbetsliv och liv. Som hjälp tipsar de om PGSA-hjulet här nedan. 

 

27 december 2022 – #6

Kristina och Frida samtalar om en artikel som handlar om att inte överstyra. De tänker att det är motsatsen till att arbeta med tillitsbaserad ledning och styrning.

Artikeln som är skriven av Magdalena Smeds ger fem tips för att undvika överstyrning. Frida och Kristina analyserar artikeln och ger exempel från träningsupplägg, ledarskap och egna företagare. Artikeln hittar du här:

Konsten att inte överstyra på jobbet – Arbetsliv (prevent.se)

13 december 2022 – #5

”Ge inte upp, bryt inte ihop och vikten av återhämtning”

Hur kan du ta dig igenom ett tävlingslopp på 100 km och får kramp redan efter 30 km? Hör hur Frida gör. 

Vad kan hända om du är uthållig och väljer att stanna kvar på en arbetsplats eller uppdrag som är motigt?

Kristina har dessutom läst en artikel om tre faktorer som bygger förtroende vilken vi samtalar kring. 

The 3 elements of trust – by Jack Zenger and Joseph Folkman

 

29 november 2022 – #4

Utanför komfortzonen – det är en plats där vi växer och blir bättre. I detta avsnitt diskuterar vi olika aspekter av detta och ger olika exempel på när vi själva har befunnit oss där. 

👉 Modet till att våga

👉 Hur man blir bra på jobbigt 

👉 Att bygga upp förtroende som chef

Vi skulle vilja fortsätta diskussionen med er på vårt instagramkonto. När var du utanför komfortzonen? Hur tog du dig vidare och vad lärde du dig av situationen? 

Till @sjalvledarpodden på Instagram

15 november 2022 – #3 
Vi pratar om tillitsbaserat ledarskap. Vad innebär det? Kristina reder ut begreppet och vi diskuterar vad det kan innebära rent praktiskt.
Frida kommer in på hur viktigt det är med ledarskap för att få ett landslag att samarbeta mot framgång, och i hennes fall en lagmedalj på sträckan 100 km. 

Ämnet självledarskap är brett – här ser du vad brainstormandet under vårt första möte resulterade i. Vad vill du höra mer om? 

1 november 2022 – #2
Vi pratar om mål, syfte och meningsfullhet samt att ha god kännedom om sina egna begränsningar och möjligheter.

Frida pratar om visuella målbilder och Kristina om vad som händer med motivation när någon värderar dig genom att sätta en siffra på den.

Meningsfullhet, purpose, är väldigt viktigt för oss och något vi återkommer till hela tiden. Dessutom är det just detta som driver oss framåt på olika plan, och i synnerhet gällande vårt företagande.

Denna liveanimation, hämtad från en föreläsning med David H. Pink, författare till boken Drive, illustrerar den bakomliggande sanningen till vad som verkligen motiverar oss privat och karriärsmässigt.

 

18 oktober 2022 – #1
Vi pratar om hur vi träffades där en workshop mynnande ut i att vi numera har blivit med podd! För att få en överblick hur ditt liv ser ut innan nya steg tas och mål sätts upp tipsar vi bland annat om livshjulet som är ett verktyg att användas inom detta arbete.

Livshjulet – coacha dig själv