Lofoten

Dag 1
Hyrde en bil på Kiruna flygplats och åkte för att hämta mina resekompisar. Färden gick förbi byar inte en människa kan stava till. Efter 6 mil km står det att vägen slutar. Jag var tydligen i Nikkaloukta och inte i Abisko. Hade inte hyrt en fyrhjuling så vägen över fjällen var inte ett alternativ utan jag fick åka tillbaka och dessutom de 10 mil som var ursprungliga distansen innan jag träffade Linus och Ola. Vi körde över gränsen till Norge och slog upp tälten i början av Lofoten.
Dagens tips: Fråga inte en liten sommarjobbare på biluthyrningen om vägen.

Dag 2
Körde vidare utåt med stopp för lunch på ett industriområde i Svolvaer. Till och med ett sådant ställe är fint på denna fantastiska plats. Vi hamnade sedan i Haukland där enligt uppgift Norges finaste strand ligger. Eftersom jag haft lite fot och knäproblem la jag band på mig och körde bara styrka på stranden. Killarna hade redan backpackat en vecka innan jag anslöt och fick äntligen hänga upp sina blöta kläder.
Dagens tips: Häng inte dina blöta kläder på ett elstängsel om det dessutom regnar på natten. Det gör ont att ta ned dem.

Göra oss tre mätta på ett kok i ett stormkök var nästintill en omöjlig uppgift.

 

Dag 3
Åkte till Reine och hyrde kajaker. Packade ned det vi behövde för en natt i vildmarken och paddlade in i två fjordar. Vädret hade mer att önska och det börjar regna mer och mer samtidigt som dimman blir tätare. Helt plötsligt har vi tappat bort Ola. Känner mig som världens sämsta kompis. Vad kunde ha hänt. Linus och jag delar på oss och åker runt och letar. Hittar en grupp paddlande kineser med guide och det blir pinsamt att erkänna att vi har tappat bort en person. Efter en timme eller två hittar vi honom. Eller om det är han som hittar oss. Meningarna går isär gällande vem som tappade bort vem. Vi är dyngsura och vädret vill inte ge sig. Tar skydd under ett båthus och byter till torrt. Slår upp tältet på Bunesstranden och lagar mat i tältet. Framåt kvällen blir det helt plötsligt klarblå himmel och vi gör en topptur upp på Helvetes tind. En väg som inte är ens lite handikappanpassad och bjuder på en underbar utsikt.
Dagens tips: Förväxla inte din kompis kajak med en gul roddbåt och paddla vidare. Använd istället glasögon eller vänta in honom om det är dimmigt. Säg inte heller till uthyraren att du har erfarenhet av paddling och kan kompisräddning om någon trillar i. Den funkar ändå dåligt om ni paddlar ett par hundra meter ifrån varandra.

Helvetes tind.

 

Dag 4
Fick en fin paddeltur tillbaka. På eftermiddagen gav vi oss ut på ett långpass. Ola är orienterare och Linus skidåkare och båda gillar terräng. Det var mossar, träd, kärr, elstängsel och annat som hindrade framfarten och gjorde att jag sackade efter. När vegetationen nästan var ogenomtränglig tog jag mig via en bäck till mitt rätta element, asfalt. Det var så skönt att få mala på några mil och dessutom utan smärta. Hade massa energi kvar så jag gick upp på toppen Glomtind på kvällen. Möter först en tjej som sa att hon brukade gå upp på toppen som kvällspromenad. Normalt sett när man läser en turbeskrivning brukar man som idrottare behöva halva den uppskattade tiden för att nå målet. I Norge är det tvärtom. Bestefar och alla de andra springer tydligen upp på topparna med ryggsäcken ful av Rignesöl i en rasande fart. Vi gjorde upp en lägereld på kvällen. Hittade bland annat en sänggavel att elda upp. Riktigt skönt för i Lofoten blir det aldrig riktigt varmt. Jag gillar att sova i tält men utan Olas dunjacka hade jag nog inte överlevt veckan.
Dagens tips: Ta inte med dig en sommarsäck som har sovkomfort 18° när temperaturen sjunker nedåt 5° på natten.

Dag 5
Regnig dag igen men vädret hade alltid en tendens att klarna upp till kvällen. Bra dag att åka runt och fika i små byar. Något man även måste prova är att äta valkött. Vi lunchade på valgryta och det smakade som mammas leverstuvning. Tilläggas ska att hennes stuvning är väldigt god. På kvällen blev det ett fint distanspass på 80 över mossar och längs små fina sötvattenssjöar och hästhagar. Dagens dopp i sjö blev någon grad varmare än de 12° som tillhör toppnoteringarna i Lofotens havstemperatur. Dessa dopp har varit ett nödvändigt ont och inget för en badkruka som mig. Hygienen denna vecka har bestod i att springa i och sedan snabbt upp igen. Könsrollerna har inte ändrat sig nämnvärt sedan forntiden. Jag plockadesedan bär och killarna fiskade. Jag fick dock ingen grillad fisk i utbyte mot morgonens blåbärsgröt.
Dagens tips: Hoppa inte över att duscha och tvätta dig på åtta dagar. Du får väldigt dålig hy.

Dag 6
Sprang ett distanspass till Fjellvik, en av alla idylliska små byar vid änden av en fjord. Vårt sista camp slog vi upp med utsikt över Narvik. Gick och åt finmiddag på restaurang och gjorde sedan ett besök på den lokala puben. Vi tog en öl och satte oss för att kolla på OS. Det tog bara 5 min innan stammisarna slagit sig ned vid vårt bord. Torbjörn tyckte minsann inte att vi skulle sova i tält och bjöd in oss att sova hos honom och hans fru som även skulle laga mat. När hon inte hade tänkt laga någon mat denna kväll försökte han istället kvartera in oss hos en man från Skåne som jobbade som byggarbetare i Narvik. Att jobba utomhus som byggarbetare i 35 gradig kyla på vintern ligger inte långt ifrån straffarbete på den ryska tundran. När vi förklarade att vi trivs i tält frågade de om de i alla fall kunde få köra upp en bäddsoffa på berget. Vi fick även veta att Grete Waitz inte tycker det går att springa i Narvik på grund av backarna, att hon vägrar äta kinamat och tycker att nio på kvällen är för sent att infinna sig på en prisceremoni. Detta meddelade en medelålders dam som även visade oss sina bröst. Men det spelar ingen roll, hon är ändå en av mina idoler.
Dagens tips: Lämna inte din telefon på gräsmattan i stadsparken och åk därifrån. Ta även med dig varorna du betalat för när du handlat i affären.

Det är omöjligt att hitta fula platser på Lofoten.

 

Dag 7
Jag fyllde år och vi firade med hotellfrukost efter sju grötfrukostar på stormkök. Killarna tog bilen tillbaka till Kiruna men jag hade en dag kvar i Narvik. Fick lämna packningen på ett hotell och hade som mål att springa upp till högsta toppen som ligger på ca 1300 möh. I dessa områden börjar man från havsytan så det skulle bli en skaplig backe. Började springandes genom tätorten och vidare på en serpentinväg av grus som gick parallellt med liften. Sedan skulle jag ljuga om jag påstår att jag sprang hela vägen upp. Blev svårare terräng och dessutom ett regnmoln att ta sig igenom. Väl uppe var det värt besväret då jag fick en fantastisk utsikt över snöklädda fjäll i alla riktningar. Ett bra sätt att fira sin födelsedag på. Avslutade med någon mil asfalt när jag var nere och gick sedan till flygplatsen. Där var det litet och hemtrevligt. Hade en gröt, köpt i affären, som jag ville värma. Inga problem, jag fick gå in i flygplatspersonalens lunchrum och värma den. Flygplanet som tog mig till Bodö hade plats för 36 personer och det kändes som att flyga i en tvättmaskin. Landade sedan i Oslo för några dagars kvalitetstid med Anna och hennes nya lilla familj. Detta blev också en bra start på en hård träningsvecka, med distansträning och intervaller vid Sognsvann. Där sprang jag dessutom rakt in i direktör Anders Tryggs klubbträning med Vidar och fick sedan sällskap av honom på efterföljande morgons tidiga distanspass innan frukost i ett regnigt Oslo.
Dagens tips: Norge är fantastiskt. Jag har blivit beroende. Åk dit.

Ovanför molnen lyser alltid solen. Det regnade i alla fall inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *