Livet med och i en vagn

Det var en rackarns liten krabat vi spände fast i babyskyddet för två månader sedan. Det babyskydd från BeSafe som med en adapter går att fästa på underredet till vår Thule Sleek som denna blogg, förutom löpning, kommer att handla om. En liten flicka skulle vi få ta hem. Vår alldeles egen Klara. Och bil verkade hon gilla att åka. Så även vagn. Nu har det gått en tid och vi känner oss redo att utvärdera framfarten. Ingen hade trott, inte heller jag, att det skulle bli så mycket rull. Åtminstone inte löpandes.

Vagnen hade vi skaffat oss innan så som man brukar. Den stod beredd och vi trodde oss vara beredda för innehållet. Så beredda som man kan vara på en bebis. Så här ser vårt vagnsstall ut – Thule Sleek för promenad – Thule Glide 2 för löpning – Besafe iZi Go Modular X1 för bilfärder. Allt utprovat med proffsig hjälp hos Babya i Norrköping.

Den första promenaden i vår Thule Sleek skedde redan första kvällen hemma. Längs åbackarna, det populära promenad- och joggingstråket i Norrköping. Nog kändes det lite ovant. Jag med barnvagn. Fick nypa mig i armen. Björn har gjort detta innan men de 20 åren hade raderat känslan av att vara van småbarnsförälder. Klara verkade vara nöjd. Hon sov.

Hon föddes på en söndag, vi kom hem på en onsdag, och följande söndag var jag alltför nyfiken. Hur skulle det kännas att jogga med vagnen. Jag var fullt medveten om att Thule Sleek inte är en joggingvagn, men redan i butik hade jag testat att springa runt lite i gångarna mellan hyllorna och konstaterat att det nog skulle gå att köra lite kombinerade promenad- och löparrundor. Det var med nervösa steg jag joggade två kilometer och sen återgick till promenad. Som bekant är inte kroppen redo för några längre äventyr tiden efter en förlossning, men jag var helt enkelt nyfiken på hur det skulle kännas. Fast det viktigaste är att lyssna på sin kropp och det kändes ok i min. Alla är olika, och jag hade sprungit varje dag fram till samma dag Klara kom till världen och min kropp är van vid extremt hög belastning.

Efter detta kvitto trappade jag upp löpandet med någon kilometer varannan dag. Efter tre veckor körde jag milen första gången. Atea Norrköpings Stadslopp blev således den första krafturladdningen. Dessa 10 km körde jag fem veckor efter nedkomsten vilket var i samband med att jag började köra intervaller med klubben igen. Ni kan tro att det var skönt att vara tillbaka på banan igen. Både fysiskt på tartanen och mentalt i huvudet.  Sedan Sandbäckens Norrköpings Stafetten och DM 5000 meter med osannolikt snabba resultat efter omständigheterna. Ja ni hör att det var svårt att lägga band på sig. Fast varför ska jag när det känns bra.

Jag vill återigen poängtera att alla måste känna efter och utgå från sig själva. Mina veckomängder tränar få och det jag har gjort under min graviditet är inget jag rekommenderar att testa. Jag känner min kropp och har alltid haft den bra känslan som rättesnöre. Detta har fungerat för mig men är inget att eftersträva. Däremot är det viktigt att röra på sig och träna på sin nivå under graviditeten och komma igen i sin egen takt efteråt. Vet man inte hur det ska gå till, ta hjälp av de som vet. Det är inte värt att riskera något, alltså sin hälsa. Jag är oerhört motiverad att komma tillbaka dit jag var och därför skulle jag aldrig göra något som känns dåligt eller ont varken före eller efter.

Tillbaka till vagnen, min Thule Sleek, som är med under i princip varje pass undantaget lopp och intervaller. Jag är inte en vän av instruktionsböcker vilket gjorde att den personliga genomgången av farkosten vi fick i butiken var oerhört uppskattad. För det är mycket finesser. Tänkte att jag skulle rada upp några av de vi har fastnat för och haft hjälp av.

  1. I vårt liv är det många saker. Kartonger som hämtas på posten. Handling på vägen hem från stan. Ärenden som uträttas. Att kunna förvara och dra med sig sakerna i vagnens underdel underlättar vardagen. Den tillhörande skötväskan från Thule får plats där och måste den samsas med mycket annat finns det i stället ett praktiskt band som gör den till axelväska eller ryggsäck i en handvändning. Småsaker såsom mobil, plånbok, airpods och mellanmål lägger jag i den så kallade organizern som hänger på styret. Kanske inte kallas styre på en barnvagn men ni vet vad jag menar. På tal om mycket saker så är det praktiskt att det går att lyfta av liggdelen och ta med hem eller dit du ska med en hand då jag ofta har tusen andra saker i den andra.
Plats för strandsaker
Ibland räcker inte platsen i vagnen till när det är extrapris. Klara tycker det är lite pinsamt och drar ned mössan…
  1. På sommaren blir det varmt. Inte bara för löparen som puttar vagnen utan också för bebisen. Under liggdelen finns en lucka för ventilation och så även på suffletten där tittfönstret har UV-skydd. Toppen för den nyfikne bebisen som vill kolla in sin omvärld, typ molnen och trädens kronor.
  2. På tal om sol så har vagnen keps. Ett tufft solskydd som fälls ut ur sufflettens övre del. Försökte först skugga Klara med min egen kropp då solen strålade från jobbiga vinklar innan en kompis helt självklart vek ut detta.

  1. Börjar det i stället regna stöter vi heller inte på patrull. Det gick fint att kolla in pappas cykeltävling i Arvika trots att himlen öppnade sig. Det ihållande regnet under Häv & Gräv VikboVändan var heller inte något problem. Lätt att dra på och med en fönsterlucka att titta ut ur, in i eller räcka handen genom. Det behövs då nappen lätt ramlar ur munnen. Förvaringen under vagnen är också försedd med regntätt och dragkedjeförsett lock. Är det i stället mygg eller andra insekter som stör finns såklart ett nät som är lika lätt att spänna över och som jag alltid har med då det tar minimalt med plats.

  1. Vill återigen poängtera att detta inte är tänkt som en springvagn, men eftersom detta är en löparblogg tror jag just löpningen intresserar er. Hjulen är skumfyllda och punkteringsfria vilket gör den mjuk att köra där även fjädringen bidrar med komfort både vid jogg och promenad. Nu kommer de viktiga tipsen. Vid jogg – lås framhjulen och spring med en hand på handtaget, och växla gärna för att jämna ut belastningen på din kropp. Vi har även farit fram på grus, det funkar, och Klara kommer egentligen bäst till ro då, men jag, mamman, gillar helst att springa på asfalt, det säger sig självt.

  1. Som ni säkert har sett åker vi runt mycket i bil. Campervan samt liten elbil och därför är hopfällbarheten också av värde för oss. Vagnen är lätt att fälla ihop och blir ännu kompaktare om hjulen tas bort.
  2. Till sist kanske ni undrar vad Klara tycker? Detta är en flicka som gillar att vara i rörelse. Rättare sagt. Hon ogillar att vara still. Något som mamman, jag, har bäddat för och är orsak till. Att skumpa 500 mil i mammas mage varav 10 veckor upp och ned har satt sina spår. Klara blir lugn bara sittdelen lyfts från golvet och förstår att vi är på väg ut på tur. Helst ska det vara skakigt. Åka bil är också en favorit. Men att stanna vid rödljus. Det är inte populärt. Hon sitter bekvämt i babyskyddet, och även om vi inte fått ett muntligt utlåtande i ord på detta, så bekräftar det omedelbara insomnandet komforten. Oavsett om vi sätter fast den med ett klick på plattan fäst i bilens isofix eller med hjälp av bilbältet om vi väljer den lösningen. Ja för ibland är det brått och man har glömt att plattan sitter i andra bilen.

Perfekt att Klara har sitt eget häng på stranden och att myggnätet lämnar ovälkomna små gäster utanför.
  1. Att vagnen fungerar utmärkt som kamerastativ går heller inte att underskatta. Att numera ha ett portabelt stöd at ställa upp telefonen på och där sätta kameran på självutlösning är himla praktiskt. Förbi är tiden då jag sprang och letade efter brevlådor, trappor, staket eller annat för att ta bilder till instagram.

I skrivande stund är jag uppe i en dos av 10 mil löpning i veckan. 10 mil löpning med vagn som inte är anpassad till detta. Det är varken bra för vagnens eller min kropps hållbarhet. Den uppmärksamme läsaren undrar säkert – men varför använder hon inte den Thule Glide 2, världsrekordvagnen i löpning, som nämns tidigare i denna blogg. Svaret är att en löparvagn med sittdel inte rekommenderas förrän barnet är runt 6 månader. Jag hade heller inte trott att jag skulle vara så snabbt i gång och med denna mängd av mil.

Men snart behöver ni inte undra längre. Undra hur min träning kommer att bli med en riktig löparvagn. För inom kort har vi en liggdel till vår Thule Glide 2. Kommer bli oerhört spännande, för om det finns mammahormoner har de kickat in nu efter två månader. Big time. Träningen gick sjukt bra i tisdags och på någon slags superkraft visar även resultatet under söndagens DM 5000 meter på bana. Denna kombination kommer bli världsklass. Keep you posted. Och håll utkik i mina sociala medier – snart tar jag med er på barnvagnsjogg från Babya i Norrköping.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *