Frida rennt

Nu har jag precis vaknat efter att vilat två timmar på balkongen efter en morgonjogg. Visst är det härligt med regn när man inte behöver vara ute i det, då det hade det goda omdömet att börja när vi var klara med passet. Men vilket regn sen, himlens portar öppnade sig med dunder och brak, och efter detta finns det hopp att kunna överleva kvällens intervallpass med 6*1200m på banan. Är till och med väldigt mysigt när det regnar och man kan softa på balkongen.  

Sitter och lyssnar på radio, växelvis tysk och svensk. På den svenska fick jag nyss reda på att lärare är en av de yrkesgrupper som det lönar sig minst att plugga till, om man då tar hänsyn till vad det kostar att plugga och vad man sen får i lön. Var i och för sig inget nytt, men en härlig liten påminnelse. Tur att man stortrivs i klassrummet. Faktum är att jag faktiskt saknar det och börjar bli taggad inför hösten. Tur att man även älskar att löpa, för det ger ju heller som bekant inga pengar. Priset i Berliner Crosslauf 2008 var en ananas(!) vilket man inte överlever på länge. 2009 vann jag Bysjöloppet i Åtvidaberg. Ett klassiskt brödrostlopp och man fick välja pris från ett bord. Dock inte vilket bord som helst utan det fanns ett killbord med skruvdragare, stor ficklampa, knivar och ett tjejbord med kaffebryggare, stavmixer, brödrost etc. Jag ifrågasatte den lilla bruksortens syn på kvinnligt och manligt och har för mig att jag då ändå fick ta från killbordet, men vid tidpunkten saknade jag kaffebryggare så jag placerade mig ändå i tjejfacket. I år tar jag skruvdragaren. I Helmut Böhm lauf fick jag en kitschig plastpokal, blommor och en kaka av självaste Helmut, och det är såklart trevligt att kunna förse kollektivet med färska blommor. Om några veckor är det Berlin Wasserlauf och man kan vinna en årsförbrukning av flaskvatten. Blir spännande att se om de kör upp en lastbil med vatten till Smedjegatan i Norrköping om man springer bra.

 

På den tyska reklamradiokanalen måste de som jag tidigare nämnt varje morgon reda ut om en person är singel, schwul oder vergeben (singel, gay eller upptagen) genom att ställa tre frågor till honom, för det har hittils aldrig varit någon tjej de frågat. En väldigt motsägelsefull tävling då man kan vara både singel och gay eller upptagen och gay samtidigt, och gillar han fotboll tros han aldrig vara gay. På nyheterna är det stående temat kärnkraftsavvecklingen vilken ska ske i etapper fram till 2022 enligt förslag.
Men sen diskuteras en, som det verkar på moderatorerna, ännu hetare potatis – avspärrningar i Berlin på grund av olika lopp. Man får ge dem rätt, det är väldigt mycket avspärrningar, och jag tycker det är helt fantastiskt, vilken sportstad. Men tjejen på radion kunde inte åka den vanliga vägen till mamma på mors dag, oh no. De hade även en diskussion om detta på facebook.
Det spärras av vissa kvällar så man kan åka inlines på de breda gatorna. I princip är det sen något cykel eller springlopp varje helg och förra söndagen var det något som kallas för Sternfahrt. Det är världens största cykeldemonstration där 150.000 cyklister deltog iår. Det var startpunkt på sex ställen vardera ungefär 60 km utanför Berlin. Därifrån, eller längs sträckan in till stan, kunde man hänga på med sin cykel på avspärrade gator. Till och med autobahn var fri. Sedan strålade alla rutter samman vid Brandenburger Tor där det var en miljöfestival. Det man vill uppnå med demonstrationen är fler cykelvägar även utanför stadskärnan. Att det var den 5 juni beror på att det 1972 i Stockholm på ett FN-möte bestämdes att denna dag skulle vara en miljödag.

 

 De senaste dagarna har jag läst en bok som heter Kick Ass – Das alterntive Workout, som är skriven av Franka Potente och hennes personliga tränare. Den går ut på att alla kan träna med enkla medel hemma och det fanns en del övningar som jag tycker verkar intressanta och även bra kostråd. Styrketräning för min del är lite eftersatt, blir mest situps, armhävningar och kärnstyrka. Ok, det kanske var en del, men ändå, behöver lite mer rygg och ben. En av anledningarna till att det var kul att läsa just denna bok var att Franka Potente är en av mina tyska favoritskådespelare, och ni känner nog också till henne. Det är självaste Lola i Lola rennt från 1998. I filmen som utspelar sig i Berlin har hon 20 minuter på sig att få ihop 100.000 D-mark åt sin kille innan han rånar en mataffär. Det blir mycket spring kors och tvärs för att försöka fixa det. Killen spelas av Moritz Bleibtreu, en annan av mina tyska favoritskådespelare.

http://www.moviepilot.de/movies/lola-rennt/trailer

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *