Fem nya upptäckter i Eksund

Man behöver inte alltid springa på nya ställen för att samla på nya upplevelser. Det räcker med att lyfta blicken under din vanliga runda. Så gjorde jag i sällskap med Klara i fredags under Eksundsvarvets för mig bekanta 15 kilometer långa sträcka. En runda jag sprungit otaliga gånger och som ibland fått agera formcheck i början på säsong och innan tävlingar. Jag känner till varje sväng, lutning och underlagsbyte likt innehållet i min egen ficka. Trots detta skulle det visa sig att jag inte sett allt. Häng på.

När jag bodde på Smedjegatan gick början genom Folkparken men nu från Himmelstalundsvägen i stället upp på Riksvägen och ned längs cykelvägen bakom . Vid Himpabadet och cirka en och en halv kilometer oavsett startpunkt fortsätter den över Riksbron och vidare över sportområdet Himmelstalund.

Offseason på Norrköpings friidrottsarena. Något som i och för sig inte hindrade mig och Elmina att springa intervaller i snö för några veckor sedan.

I höjd med stallet Norf går en tunnel under vägen som jag kallar för godistunneln. Det luktar nämligen godis där allt som oftast, åtminstone på vardagarna. Numera vet jag anledningen. Företaget Nordarom tillverkar bland annat smaken till Trocadero. Där får jag alltid en härlig kick och andas in lite extra. Längre fram längs cykelvägen ligger Progatec som säkert har en av världens mest annorlunda brevlådor. Har sett roboten innan men inte tänkt på att det är just en brevlåda. Dagens första nya upptäckt.

Ni som är i fyrtioårsåldern kanske kommer ihåg programmet 7-9 dit man kunde ringa in och med hjälp av knapptelefonen styra en robot med gripklo i syfte att fiska upp gelégrodor. Högsta vinst var en jättestor geléråtta. Kommer ni ihåg?
I Norrköping finns enorma mängder hällristningar och även om just dessa nära roboten är målad med röd färg så att även en lekman kan tyda dem är det coolt att människor haft boplatser här i årtusenden.
Borgs kyrka ligger där vi svänger vänster över bron mot Eksund. Där gick den gamla vägen till Skärblacka som nu är igenvuxen. Kommer ihåg att jag som riktigt liten flicka satt i bilen och tänkte att det var viktigt att memorera vägen till stan så jag skulle hitta när jag själv hade tagit körkort. Läs att det skedde först 15 år senare och vägen redan var utbytt mot en ny.
Orten Eksund är en liten ort som ligger vid sjön Glan och södra stambanan. Själva centrum, vilket jag definierar korsningen vid stallet som, är ganska exakt halvvägs på rundan vilket många gånger har varit skönt att veta då jag haft tempo på passet. Denna fredag vaknade Klara just här och tyckte det var kul att hälsa på två små hästar. Särskilt eftersom hon just lärt sig ordet häst.

När jag tittar åt vänster ser jag en magnifik villa på en höjd med som det ser ut fin utsikt över sjön. Hade faktiskt inte lagt märke till den något särskilt tidigare. Tog senare reda på att den heter Villa Almborga och uppfördes i mitten av 1910-talet av grosshandlaren och vicekonsuln karl Oskar Edvard Almborg. Nya upptäckt nummer två. Förunderligt att man alltid verkar kolla i samma riktning och missar så mycket.

Parallellt med järnvägen går den väg vi löper vidare på och på andra sidan ser jag en grillplats och en graffittimålad husvagn, tredje respektive fjärde nya upptäckten. Jag blir sugen att undersöka hur man tar sig dit, men eftersom detta skulle bli en upptäcktsfärd på den väg jag brukar springa fick det bli en annan gång. Lade till det på min mentala kom-ihåg lista.

Efter att ha passerat de sista husen och kraftstationen kommer vi till stycket genom skogen. Till höger ett träsk liknande det där hästen sjönk i filmen Den oändliga historien som jag och min kompis tittade på dagligen under en period då vi var små. Har ni sett den, se den inte igen, ni blir besvikna. Jag skulle med facit i hand ha låtit bli för nu är magin försvunnen. Till vänster en liten tegelbyggnad. Denna dag lämnade jag Klara där nere och gick upp för trappen.

Dagens femte nya upptäckt blev denna streetart på andra sidan av tegelbyggnaden.
Inne i skogen finns ett träd med ihålig trädstam. Där har det tidigare funnits en samling små tomtar och andra figurer. Det enda som var kvar var en trasig julkrubba. Blir lite arg på att folk inte gläds åt de som kryddar omgivningen med upplevelser.
Detta är inte ett rör till en underjordisk fabrik utan ett så kallat skvalprör som reglerar avloppsvattnet i kommunen för att undvika översvämningar. Finns ett antal fler på andra ställen, bland annat ett i Skärblacka.

Efter någon kilometer är sträckan längs E4:an och fältet där det alltid tar i på riktigt när det är blåsväder. Efter att ha tagit oss under nämnda väg är det inte långt kvar till friidrottsarenan och samma väg tillbaka.

Femton härliga kilometrar som jag har sett i alla årstiders skrud och regn, sol, rusk och vind. Men denna dag kunde jag pricka in hela fem nya upplevelser på ett av mina favoritpass hemmavid. Hoppas ni blev inspirerade och lyfter blicken där ni själva brukar springa. Hojta gärna till här nedan eller på instagram @fridasodermark och berätta för mig vad ni hittar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *