En träningsvecka

För ett tag sedan frågade jag om det var någon som var nyfiken på hur jag lägger upp en träningsvecka, i synnerhet nu när jag har börjat ett nytt samarbete med Kajsa. Svaret blev ja så här kommer en lite på begäran. Passade himla bra i tid eftersom förra veckan speglar hur en sådan allt som oftast ser ut när jag är på hemmaplan eller inte har någon tävling på helgen.

På söndagen dagen innan var det dock tävling. Den klassiska Höstmilen som är likt ett VM i terräng på hemmaplan då lokala löpare i princip har obligatorisk närvaro. Min insats blev god, efter några veckor med ny träningsmotivation och bra pass kunde jag göra ett fint resultat. Inte personbästa, men bara en minut därifrån, 7 år efter et satta och i en lite lerigare skog. Härlig formcheck. Krafterna finns där. Bilden speglar även något riktigt bra – klubbkompisar som sparrar en. Jenny var bara 2 sekunder efter och har gjort en enorm utveckling. Hon får fart av min rygg och jag tar i lite extra när hon är bakom. Vi har verkligen hjälp av varandra på träning och tävling, och snart kanske rollerna är ombytta.

För enkelhetens skull delar jag upp denna vecka i dagar. Innan vi drar igång kan det vara värt att veta hur det mer långsiktiga tänket ser ut vilket ligger till grund för tempon och veckomängder. Mitt närmsta mål är Marrakech maraton 28 januari då jag vill tangera 3h och det stora målet blir sedan SM 100 km i april då jag vill landa runt 8h. Varje vecka har jag ett antal pass att genomföra och får ett förslag på vilka dagar de passar. Om det inte funkar i mitt liv med all logistik ett eget företag och småbarnsliv kräver flyttar jag om dem lite. Är dock noga med att hålla isär de hårda passen så att de ska ge tänkt effekt och jag ska orka genomföra dem i raskt tempo. Håll i hatten nu kör vi.

Måndag: Alltid en lugnare dag då jag inte har någon särskild vilodag i veckan. Den kommer ibland när jag inte kan få till löpningen på grund av annat vilket händer ca var tredje vecka. Blev denna dag och de flesta andra måndagar lätt distans på morgonen innan frukost där Klara får haka ett par kilometer i början innan förskolan. Efter att jag lämnat henne går rundan via gymet för ett pass på ca 45 min innehållande löpstyrka.

De övningar jag kör just nu finns som ett inlägg på instagram @fridasodermark postat 23 oktober.

Tisdag: Intervaller med klubben på kvällen. Just nu kör vi utomhus i skog och på väg. Här hakar oftast hela familjen på där jag och Björn turas om med vagnen. Denna kväll var det min tur utan och vi körde en slinga innehållande två stycken trehundrametersintervaller med gång ca 150 meter emellan. Vi körde så många vi hann på 25 minuter. Jag hann 14 stycken och hade några tuffa ryggar vilket gav bra fart. Ibland när jag hinner brukar jag ta en liten mindre tur till gymet dessa mornar. Så blev det inte denna dag. Under sommaren kör vi på löparbana utomhus och på vintern löparbana inomhus.

Även Björn och Klara körde på bra och hann 12 stycken.

Onsdag: Hade ett föreläsningsuppdrag i Hässleholm. Sprang med Klara till förskolan och sen ned till stationen för att ta tåget. I Hässleholm hann jag sen med en halvtimmes äventyrslöpning före och en halvtimme efter föreläsningen som var inför ett företag som jobbar med spårburna arbetsfordon. Lämplig plats då Hässleholm som bekant är en stor knutpunkt för tåg. Alltid när jag är på nya ställen försöker jag hinna springa lite för att upptäcka platsen. Denna dag blev det 11 km inklusive hämtning på förskolan efter att tåget rullat in på perrongen i Norrköping igen.

Under 3,5h och 5,5km löpning hinner man uppleva Hässleholm på ett bra sätt om man är löpare.Jag gillar särskilt att pricka in offentlig konst och streetart. 

Torsdag: Om tisdagar innebär klubbintervaller så har torsdagar för mig blivit till tröskeltorsdag. Efter jobbet men innan middagen var det dags att ge sig ut. På schemat stod fem stycken set bestående av 3 km jogg och 1 km i fyrtempo. Detta visade sig inte bli några problem trots regn och rusk. Låg på ca 3:50 förutom i de två som var uppför, men där det första också var ett stravasegment höll jag bra fart och fick kronan. Att springa genom segment tycker jag är kul och försöker pricka in där de finns att tillgå. Passet blev sammanlagt 22 km.

Skog är fin men gillade att det nyss hade asfalterats just där jag skulle springa.

Fredag: Återigen en dag där träningen fick bli transportlöpning. Lämnade Klara på förskolan löpandes med vagnen, sprang till ett möte, hem och satt lite framför datorn, sprang till tågstationen, åkte till Linköping, sprang till ett möte där, sedan hem. Dagen klockades in på 18 löpta kilometer.

I Norrköping blev bonusen fint halloweenpynt och i Linköping ett mystiskt hus längs vägen.

Lördag: På schemat stod 14 km i tempo 4:30-4:40. Detta körde jag innan frukost eftersom jag hade sovit skapligt bra och det är skönt att få träningen gjord så att helgen kan fortsätta. Gick enligt plan. Sedan frukost med familjen.

Bara löparen är vaken.

Söndag: Långpass med klubben. Jag hade 25 km på mitt schema men gruppen skulle bara springa 18, så jag sprang till starten, mötte upp de andra plus min familj. Jag tog Klara i vagnen vilket jag alltid gör under dessa pass. Det blev lite längre än tänkt och då för mig 27 km. Det är alltid dagsform som styr dessa tempon. Det får inte gå för fort och man ska kunna prata utan problem. Det blev 1:45h för Klara där hon sov en liten stund men jag väckte henne utan problem med musik en halvtimme innan slutet.

Efter träning är det dags för fika men först lite hopp och lek. Vi hittade en hungrig drake i skogen som trots att det inte syns på bilden sprutade eld. Fråga Klara får ni höra.

Veckan blev totalt 112 km vilket är en ungefärlig genomsnittsvecka i mängd för mig. Efter att tröskelpassen gått så bra ville Kajsa korrigera tempot lite. Jag var dock däremot. Jag gillar bättre känslan av att det gick lätt att fixa dem och får motivation till nästa med utgångspunkt i detta. Där är vi alla olika. Men jag är trygg i att denna plan är upplagd med tanken och möjligheten att jag ska kunna klara av de 3h och 5h jag nämnde i början. Nästa vecka blir lite längre. Nu kör vi. Peppen är hög. Löpning är det bästa som finns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *