Djursholm

En helg tillsammans med 20 gymnasiemattelärare från hela landet och några professorer på ett mansion i Djursholm. Så har jag tillbringat de tre senaste dagarna. Anlände sent i torsdags och efter att gått fel några gånger gick jag förbi den lokala puben och frågade några killar i skjorta och backslick om vägen till Mittag-Leffler Institutet. En ståtlig byggnad med torn. Ett hus med torn är alltid något utöver det vanliga. Jag ringde på ytterdörren som öppnades med ett surr. Det hade redan mörknat och jag kliver in i den ståtliga hallen som inger känslan av att vara med i en film. Jag har plötsligt förflyttat mig till sekelskiftet och går uppför den pampiga trappan som kantas av målningar föreställande Gustav Vasa och flertalet berömda matematiker såsom Euler och Descartes.

Fredagen blev en vilodag. Den första sedan Stockholm maraton. Men hjärnan skulle inte få vila. Jag har inte pluggat matte på tretton år och stoffet låg en bit ifrån den nivån där jag just nu undervisar. Föreläsningar och workshops varvades tills matematiken sprutade ut ur öronen. Vid lunchen visar det sig att en av professorerna är fd elitlöpare på 800m. Jag kan pusta ut och samtalet rör sig inom områden där jag känner mig varm i kläderna.

Det blir middag, kalvfilé med kantarellsås. Vissa klottrar ner matematiktal på servetten. Inte jag. På kvällen är det fotbolls EM, Sverige-England. Sverige spelar ut sig ur turneringen och jag lär mig att chippen tydligen är någon man brukar byta in i slutet.

Innan frukosten på lördagen tar jag en morgonjogg på tio kilometer. Under den sträckan hinner man se många slottsliknande villor. Höga järngrindar och övervakningskamera tillhör det vanliga. Egen bro över till liten ö är också något vissa svänger sig med och istället för bobbycars har ungarna eldrivna små veteranbilsmodeller. Känner att jag har ett bra utbyte av dagen. Att dessutom få sitta i en länsstol omgiven av all världens böcker, en pennvässare stor som en symaskin och äkta Carl Larsson tavlor gav extra inspiration.

Gösta Mittag-Leffler offentliggjorde 1916 att hans hus fullt av matteböcker skulle bli ett matematikinstitut. Dock var han vid ruinens brant efter finanskrisen på 1920-talet så det dröjde fram till 1960-talet innan verksamheten kunde dra igång och idag råder det under kungliga vetenskapsakademien.  

På kvällen intas middagen på det lokala värdshuset och fortsätter med häng i gula villan med himla trevliga mattelärare. Vi pratar allt från hönshållning till ölbryggning via hur jag ska hitta den bästa logdansen i Norrlands inland där jag kan fira efter mitt ultralopp om två veckor.

Söndagsmorgonen går jag upp vid sex och tillryggalägger ett längre distanspass på 20 km innan frukost. Springer till Stocksund, tillbaka och sedan en sväng till Danderyd. Det är inte en människa ute förutom jag och två bratts på väg hem från någon fest som röker braj i en busskur. Regnet öser ned och jag kan vrida ur kläderna när jag kommer in. Synd att man inte kan vrida ur mobilen. Den var stendöd efteråt.

Efter lunch sammanfattades lektionsförslagen och hur kan man avsluta ett inspirerande matematikhelg på ett riktigt nördigt sätt. Jo man sjunger tillsammans en lovsång över OH-apparatens förträfflighet. Ni vet den surrande maskinen i skolan som alltid hade orange sladd. Sedan passade jag på att göra ett besök på moderna museet innan jag åkte hem. En naken kvinna insmetad i blå färg som dragits över ett papper, en film där Yoko Ono får sina kläder sönderklippta, en fluga som trippar omkring i en naken tjejs könshår, lite Andy Warhol och så den berömda geten i bildäcket avslutar denna veckas innehåll. Relativt lugna dagar på löparfronten med 90 km i benen som nu övergår i min sista hårda vecka innan sommarens stora utmaning. Måste även ringa och fråga hur själva loppet fungerar bland annat med avseende på vätska och energikontroller. Men jag har i alla fall börjat i en ände. Tagit reda på var det är fest på kvällen efter loppet. Är ju ändå en väsentlig del av planeringen.

Dock höll min löparkarriär på att få ett abrupt slut ikväll. Jag var funktionär på Borgsmo IP där senior DM arrangerades. 70 cm från mitt huvud slog en diskus ned. Hade det gått illa hade jag kanske varken kunnat springa eller räkna några mer mattetal i mitt liv.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *