Bokklubben på träningsläger

Äntligen dags för presentleverans. Elin i min bokklubb fyllde 40 i februari, hon får rätta mig om jag har fel, men gåvan var förutom lite gott för stunden en övernattning med mat och aktiviteter på Vikbolandet utanför Norrköping. Aktiviteter i vår värld blir gärna löpning då bokklubben är en slags avknoppning från Tjalve. Och sover man över i en stuga kallar jag det ett läger. Alltså fick Elin ett träningsläger i present.

Stugan visade sig vara ett hus och helgen levererade perfekt väder. Höstluft och strålande sol. Tyvärr fick Ameli kasta in handduken då hon jobbar i gymnasieskola och eleverna tyvärr inte har vett att vara hemma när de är snuviga. Klara fick agera standin så att sällskapet trots detta ledsamma förfall ändå bestod av åtta tjejer. Det är många som frågar om min bokklubb som jag grundade 2011. Det var jag som ville ha en bokklubb och var glad att fem fina vänner ville vara med. Sedan dess har två till röstats in i skaran. Jag skriver röstats in för detta är en väldigt sluten grupp där alla prioriterar träffarna extremt högt. Vi ses hos var och en av oss en söndag varje år. Åtta böcker. Åtta soppor. Åtta bröd. Åtta kakor. Massor med snack och mys. Boken avhandlas absolut, men inte enligt något fast protokoll, utan viktigast är att vi får umgås vilket vi gärna gör även utöver träffarna. Och ibland blir det extra bonus som denna helg. Ett slags protokoll finns det dock. Ett blad där värdinnan för träffen skriver en liten recension inklusive receptet på maten. Där har några läxan kvar att göra så samlingen blir komplett. Detta får bli en hint om berörd medlem läser bloggen.

Här springer jag och där bakom ligger vårt hus för helgen.

Vi började med långpass. Klara i vagnen, efter att totalt ha bajsat ned sig. Tur det skedde innan. Planen var två timmar där vi skulle köra två varv på en runda vilket gav möjligheten att kliva av vid lust eller behov. Denna helg var det Östgötadagarna då gårdar, kulturinrättningar, föreningar med mera öppnar sina dörrar. Således den mest trafikerade helgen på dessa landsvägar. Vi fick springa på rad. Hjälpa till och samsas vid möte in på grusvägen till Visätter kalkongård. Precis, en av gårdarna som passeras under Häv & Gräv VikboVändan , och då är en populär energistation. Nog för att vi vet att den är populär och full av liv under vårt lopp i augusti. Då är jag inte personligen besökare, men har svårt att tro att det som denna helg då finns helikopterflygning, hoppborg, dansbandsmusik med mer förutom de populära alpackorna som bor där med kalkonerna. Men kanske. Vi sprang förbi två gånger då vår guide för dagen, Jennie, uppväxt på Vikbolandet inte hade full koll på kartan. Men vad gjorde det, vi fick se ännu en fin snutt av området. Vår plan med två varv gjordes om under passet på grund av trafiken och rutten beräknades om. Tjejerna drog upp på en allt för knölig grusväg. Jag och Klara tog asfalten fem kilometer och sen tillbaka där vi efter ett tag mötte de andra som hade stött på en dead end.

Hullabaloo på Visätter gård.
Flow med mina girls.Om du vill ha hjälp med en vagn som passar dig och dina behov – besök Babya i Norrköping. 

Två timmar och en massa babbel. Ja långpass går fort i tid när man har mycket att prata om. Och så ska ett långpass vara, i prattempo, farten hittar man på intervallpassen. Lunch, fika och skönt häng på gården innan det var dags för middag. Äta, vila, träna, det är så man gör på träningsläger. Middagen intogs i en fristående byggnad och vi fick känslan av att sitta så fint som i programmet Så mycket bättre. Badtunnan var uppfylld och eldad men det tog mycket längre tid än vi trott. Tjejerna hoppade i runt nio med mig och Klara på kanten. Skålande i bubbel som sig bör när man firar 40. Det hade blivit mörkt. Flera tyckte det var lite otäckt. Men hur ofta kommer förövare ut till hus på landsbygden för att hugga ihjäl någon. Jag kände mig rätt trygg. Stjärnklar himmel. Tända ljus. Någon enstaka bil som passerade på vägen. En superskön dag sammanfattningsvis. Addera ansenliga mängder godis också. Så mycket att vi inte ens orkade äta glassen.

Vid sju hade jag sjungit barnsånger ett tag men strax började en efter en vakna och i mindre grupperingar gav vi oss av på en morgonjogg. Frost på marken och endast fem grader varmt. Men så vackert i morgonsolen. Varm det springer man sig. En frukost av rang dukades upp och i samband med den gick vi igenom våra favoritböcker genom åren av vilka ni kan hitta några här nedan. Någon kanske noterade att vi har haft vår klubb i tio år. Med andra ord har vi läst cirka sjuttio böcker ihop. Sjuttio. Och ätit väldigt många soppor, bröd och kakor.

Tjocktröjan på när morgonjoggen är kall. Åtminstone för bebisen.
Morning has broken.

Glassen då. Ja den fick bli till lunch för så får man göra på läger. Innan vi skildes åt passade vi på att besöka några fler ställen som höll uppe under dessa Östgötadagar. Bråvalla gårdsmejeri som också är ett populärt stopp under Häv & Gräv VikboVändan samt Valtersten där det mustas äpplen. Tyvärr var musten slut men mjöl fanns det att köpa. Så slutade vår helg. Träningslägret. Elins födelsedagsfirande. Tur att Ylva också fyller 40 i år. I november blir det således läger igen. Då med alla våra familjer och en tävling på schemat. Mer om det då. Grattis till oss för att vi är så bra på att fira, springa och läsa böcker.

”Bubben” är bra både på att göra ost och killingar. Missa inte att åka till Bråvalla gårdsmejeri i april när det är babyboom.
Fina tjejer. Vackra Vikbolandet och dess gårdar. Här vid Bråvalla gårdsmejeri.

Boktips:

Den stygga flickans rackartyg

De förklädda kvinnorna i Kabul 

Blonde

I kroppen min

En halv gul sol

Den sista flickan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *