Man kan fira jul om man vill

God jul på er. Jag är inget fan av jul och går egentligen in för att fira så lite jul som möjligt. För det mesta reser jag bort över högtiderna. Men omständigheter detta år gjorde att resan blev bokad senare istället. Jag är alltså hemma. Då får man göra det bästa av situationen. För sådant finns det potential till i en tid som denna. Det jag mest gillar med julen är tiden innan. Man kan ha julfest till exempel. Det hade jag hemma förra helgen. Man kan springa i snö. Fast inte i år. Man kan äta god mat. Det kan man alltid i och för sig. Man kan äta godis. Jag försöker ha godislöfte. Man kan skala mandariner bara för att det luktar jul. Man kan även äta dem. Man kan köpa julklappar till andra. Det har jag gjort. Man kan köpa julklappar till sig själv. Jag köpte en GoPro. Man kan strunta i att köpa julklappar. Obegripligt för mig vad det påståendet har för verklighetsförankring då julhandeln även i år tycks slå rekord. Man kan julpynta. Jag har två stackars tomtar framställda. Man kan gå på julkonserter. Jag har gått på flera. Man kan skänka pengar. Jag hjälpte till att hålla grytan kokande. Man kan dricka glögg. Det har jag gjort i tid och otid. Man kan äta lussebullar. Jag bakade några i Oslo. Man kan sätta upp en julstjärna. För ovanlighetens skull har jag en i år. Man kan göra julgodis. Jag gjorde mozartkulor. Man kan gå på julbord. Jag åt ett väldigt gott i Tjalvegården. Man kan gå på stan och trängas i julhandeln. Jag gick på stan planlöst för att stanna och prata med folk jag känner utan att handla. Man kan titta på julkalendern. Jag brukar följa den men har missat alldeles för många avsnitt i år. Man kan äta pepparkakor. Jag hade pepparkakstävling hemma. Man kan äta risgrynsgröt. Det gör jag bara på julen och vid ultralopp för havregrynsgröt är godare. Man kan ha en egen julkalender. Jag har bingolottos. Man kan tända ljus. Man kan i och för sig alltid tända ljus.  Man kan mysa. Det kan man också göra oavsett årstid. Men jag måste ändå ge julen att den är lite särskilt mysig, och i synnerhet tiden innan.

Igår var det dagen innan julafton och vi startade en ny tradition i Norrköping. Tillsammans med kompisar, andra vi inte kände och en glitterpyntad hund samlades vi igår på Gamla torget. Därifrån blev det en runda i vår fint julpyntade och julupplysta stad. Några av highlightsen var krubban vid Rådhuset, stjärnorna på Hospitalsgatan, kristallkronan under Gamle bro och julgranen vid Konstmuseet. Det blev även en sväng genom varuhusen och en dans runt julgranen smyckad med riktiga julgranskulor i Kneippen. Men bäst var nog jultomten med sitt entourage av nissar och en söt pepparkaka som bjöd på glögg, pepparkakor och skumtomtar.

Klicka för att se hur vi joggade in julen: http://nt.se/nyheter/norrkoping/forsta-julruset-i-norrkoping-10543155.aspx

På detta vis spred vi julstämning i staden. Många önskades god jul och vi avslutade under den magiska kastanjen vid Gamle bro. Såklart är den magisk. Står man där under och tittar upp får man ett fint perspektiv på tillvaron. Julkramar utdelades och alla tomtar sprang åt olika håll för att fortsätta fira jul.

Idag är det julafton. På julafton kan man jobba. Klockan ringde vid sex och nu har jag i polisens arrest. Men stadens bus har valt att fira jul på annat håll. Alla celler är för tillfället tomma. Men vi har en säck med godis och massa frukt. Jag har även ätit risgrynsgröt och en pepparkaka. Jag jobbar till tre. Då kan man titta på Kalle Anka. Jag ska inte titta på Kalle Anka. Det beror inte på att programmet består av 293 manliga och 22 kvinnliga karaktärer och att endast 8% av replikerna innehas av en flicka. Ibland kan jag tycka folk ska lägga tid på rätt saker. Jag ska istället ut på en liten jogg mest för sakens skull. För att jag vill göra sådant jag gillar på julafton. Sedan ska jag göra en julkaka och cykla iväg med den och fira lite jul ändå. Och jag tycker det ska bli mysigt trots allt. Då kan man äta julgodis. Jag ska fylla på med mycket för denna tid traditionsenlig energi. Det kan behövas för imorgon ska jag springa 35 km med Fredrik Uhrbom.

Så till er alla från mig i arresten i Norrköping. En riktigt God Jul.

Tomtar som diskuterar viktiga saker uppe vid Bandygränd. Mycket att avhandla sådär kvällen innan julafton.
Tomtar som diskuterar viktiga saker uppe vid Bandygränd. Mycket att avhandla och planera kring logistik, renar och klappar sådär kvällen innan julafton.

 

2 tankar om “Man kan fira jul om man vill

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *